Numărul persoanelor care au murit din cauza virusului gripal în acest sezon a ajuns la 190, conform unei noi informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, scrie Libertatea.
Cel mai recent deces înregistrat din cauza gripei este cel al unei femei de 42 de ani, care locuia în județul Bihor. Medicii spun că ea a fost confirmată cu virusul gripal tip A, subtip H1N1.
Tânăra a decedat pe 30 martie, dar avea condiții medicale pre-existente și nu era vaccinată anti-gripal.
„Virusul gripal dă o singură boală, gripa. Pentru gripă avem tratament, pentru viroze este cel standard, paracetamol, vin fiert. Dar debutul este total diferit. În gripă sunt durere de cap, dureri de ochi, bolnavul simte globii oculari undeva în fundul capului, în ceafă. Are o stare general proastă, îl dor mușchii, articulațiile, se simte ca și cum ar fi bătut. Face febră, dar nu strănută, nu tușește. Simptomele respiratorii apar cam după 24-48 de ore de la debutul acesta al bolii, cu febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, poate să fie chiar și diareea prezentă”, explică medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.
Persoanele, care prezintă simptome de gripă, trebuie să meargă imediat la medicul de familie, pentru confirmarea diagnosticului, precum și pentru a primi diagnosticul potrivit. Alte recomandări, conform libertatea.ro: izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului); igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical; continuarea vaccinării antigripale.