Vineri, 18 august, Tribunalul municipal din Moscova a ordonat dizolvarea asociației Centrul Saharov, unul dintre ultimii piloni ai luptei pentru apărarea drepturilor și libertăților omului în Rusia. O decizie luată în plină campanie de reprimare a oricărei voci critice la adresa intervenției militare în Ucraina.
Într-un comunicat, Tribunalul respectiv afirmă că asociația, denumită astfel (Centrul Saharov) după numele deținătorului Premiului Nobel pentru pace Andrei Saharov, a organizat ilegal în Rusia evenimente în afara zonei de activitate geografică prevăzută în statutul său. Este pentru a treia oară când autoritățile utilizează acest motiv pentru a dizolva o asociație cu opinii critice la adresa războiului din Ucraina. În ianuarie 2023, din motiv identic, același tribunal moscovit a dizolvat Grupul Helsinki, cel mai vechi ONG pentru apărarea drepturilor omului în Rusia. În aprilie același an a fost desființat Centrul Șova, specializat în studii privind rasismul și xenofobia. În primăvară, Centrul Saharov a fost constrâns să părăsească sediul său istoric din Moscova. Vreme de 30 de ani, acest loc emblematic al societății civile din Rusia a organizat sute de dezbateri, evenimente culturale și a găzduit un muzeu consacrat crimelor sovietice. Aici, în 2015, mii de persoane s-au întâlnit lângă sicriul cunoscutului opozant asasinat al Kremlinului, Boris Nemțov.
În aprilie, Ministerul rus al Justiției a declanșat o “verificare” a Centrului Saharov, calificat ca “agent al străinătății”, un statut ”infamant” în Rusia de azi. „Grație” acestei proceduri s-a ajuns la dizolvarea asociației. Directorul Centrului Saharov, Serghei Lukasevski, aflat în exil în Germania, a anunțat însă presa că, în caz de disoluție, acest ONG se va reconstitui tot în Rusia, sub forma unui “Colectiv”.
După cum se vede, remarcă RFI, în paralel cu ofensiva din Ucraina, puterea din Rusia utilizează un arsenal legislativ din ce în ce mai flexibil pentru a pedepsi sau interzice orice personalitate, orice asociație considerată ostilă Kremlinului. Este reamintită dizolvarea, la sfârșitul lui 2021, tot pe calea justiției, a cunoscutului ONG Memorial, specializat în lupta pentru drepturile omului și a memoriei victimelor represiunilor sovietice.