RCA este o asigurare auto obligatorie, care presupune răspunderea civilă pentru toate prejudiciile produse terţilor. Cel păgubit va primi despăgubiri pentru toate daunele suferite, fără să conteze care este situaţia materială a celui care a provocat accidentul. O asigurare RCA pentru vehiculele înmatriculate în România se poate face pe o perioadă cuprinsă între 30 de zile şi 1 an.
Lipsa RCA în trafic are repercursiuni severe pentru şoferi
Statul român, prin legislaţia sa, impune ca obligatorie asigurarea RCA, tuturor şoferilor. De asemenea, asigurarea de răspundere civilă este o poliţă obligatorie atât pentru persoanele juridice, cât şi pentru cele fizice, care sunt proprietari de vehicule. În cazul în care aceştia nu respecta normele legale, vor primi amenzi semnificative şi li se vor reţine atât plăcuţele de înmatriculare, cât şi certificatul de înmatriculare.
Potrivit normelor legislative din România, absenţa poliţei RCA elimina dreptul de a rula autovehiculul în trafic. Mulţi dintre români considera că această asigurare este inutilă şi poate cam scumpă, motiv pentru care optează pentru o poliţă pe care o cumpăra pe o perioadă foarte scurtă de timp (o lună) şi plătesc mai puţin. Deseori, repercursiunile acestei decizii nu sunt în avantajul lor:
- cumpărând o poliţă pentru mai multe luni, de la o asiguratori care vând RCA ieftin, per total costul va fi avantajos. Cele mai bune companii care se ocupă cu vânzarea poliţei de răspundere civilă, au pe site-uri un calculator RCA care ajută la identificarea asiguratorilor care practică preţuri mici;
- se poate întâmpla că persoana care cumpere asigurarea pe termen scurt, să uite că durata pentru care au încheiat poliţa este de o lună şi prin urmare, uita să se ocupe de reînnoirea asigurării, aspect care duce la sancţiunile menţionate mai sus, atunci când sunt surprinşi în trafic fără RCA. Atenţie! Asigurarea de răspundere civilă este valabilă atât în România cât şi în statele membre UE.
La ce aspecte ar trebui să fie atenţi romanii atunci când îşi fac poliţa RCA?
În primul rând, aceştia trebuie să solicite formularul de constatare amiabilă. Atunci când se încheie poliţa RCA, proprietarii de maşini vor primi formularul, care este de obicei distribuit de toate companiile de asigurare, autorizate, bineînţeles.
În al doilea rând, proprietarii de maşini trebuie să fie atenţi la corectitudinea datelor. Există situaţii când pot apărea anumite erori atunci când sunt transcrise datele proprietarului maşinii. Şoferii plătesc RCA în funcţie de sistemul bonus-malus. Acesta presupune anumite bonusuri, dar şi penalizări aplicate în funcţie de istoricul la volan al şoferului.
Atenţie la poliţe RCA false! Într-adevăr, riscul contractării unei poliţe false este minim, însă cei care fac astfel de asigurări trebuie să ştie dacă societatea care se ocupă cu eliberarea de asigurări trebuie să aibă dreptul de a face acest lucru pe teritoriul României.
Potrivit Romasig, un alt aspect important în prevenirea primirii unei poliţe falsă, tine de vigilenta proprietarilor de maşini. Aceştia sunt cei care trebuie să verifice dacă rubricile existente sunt completate corect, la fel şi documentul Carte Verde. Vor fi verificate bineînţeles şi informaţiile legate de părţile din contract sau datele tehnice ale vehiculului.
Practică arată că mulţi dintre şoferii care încheie poliţe de răspundere civilă nu sunt atenţi la aspectele menţionate anterior, ceea ce înseamnă că se complac în situaţii care se pot îndrepta împotriva lor. Cu atenţie şi responsabilitate, riscul unor astfel de greşeli poate fi eliminat şi odată cu el şi problemele cu organele de control.