Joi, 2 februarie, a avut loc la Kiev o reuniune a Comisiei Europene cu guvernul ucrainean, exact în ajunul summitului Uniunea Europeană-Ucraina ce are loc în capitala ucraineană vineri, 3 februarie. În ajunul summitului, Consiliul European a anunțat un al 7-lea set de ajutoare militare destinate Ucrainei, în valoare de 500 milioane de euro, plus 45 milioane euro pentru finanțarea misiunilor de instruire a militarilor ucraineni.”Vom continua să sprijinim Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”, a declarat la Kiev, joi, șeful diplomației UE, Josep Borell.
Comentatorii presei străine aflați în aceste zile la Kiev remarcă importanța deplasării în Ucraina a celor mai înalți responsabili europeni. Politic, spun analiști francezi la RFI, acesta este un ”gest puternic”, ”o demonstrație de forță”. Este pentru prima oară în istoria construcției europene când o delegație de comisari europeni se deplasează într-o țară aflată în război, fapt ce pentru mulți înseamnă că Ucraina va avea locul său în familia europeană. Nu trebuie subestimat acest gest ce vizează susținerea morală a ucrainenilor și să arate că există o perspectivă serioasă pentru Ucraina de a adera la UE, subliniază RFI. Dar ”nu pot fi arse toate etapele… va trebui aduși ucrainenii la considerații mai realiste”. Intrarea în UE, mai spun analiștii de la RFI, este un contract de încredere ce se construiește în timp, oferind garanții și probe legale că este respectat statul de drept. În context, este reamintit faptul că alte state europene membre ale UE au avut nevoie, în medie, de circa zece ani pentru a deveni membri plini. În cazul Ucrainei, poate avea loc o formă de aderare progresivă, facilitând schimburile cu piața europeană, încheind acorduri itinerante telefonice. Asta ar fi o manieră de a permite acestei țări să pună un picior în Europa.
Uniunea Europeană, ”încrezătoare” în măsurile anticorupție luate de Kiev
Aflată încă de joi la Kiev, pentru a participa la summitul Uniunea Europeană-Ucraina, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a salutat eforturile ce se depun în acest moment în Ucraina împotriva corupției, obiectiv-cheie pentru această țară aflată în plin război, precum și pentru viitoarea sa aderare la UE. Am garanția că, văzând organismele anticorupție ucrainene în alertă, are loc ”o reacție rapidă la nivel politic” pentru ca această luptă să aibă ”rezultate tangibile”, a spus Ursula von der Leyen la o conferință de presă comună ținută joi cu președintele Zelenski. Și cu acest prilej, ea a dat asigurări Ucrainei că Uniunea Europeană îi va oferi întregul sprijin al UE. ”Este bine că sunt din nou la Kiev – pentru a patra oară de la declanșarea conflictului -, însoțită de echipa mea de comisari… pentru a arăta că UE rămâne ferm alături de Ucraina”, a spus dna Von der Leyen.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a estimat – cu același prilej – că țara sa merită să înceapă încă din acest an negocierile în vederea intrării în Uniunea Europeană. ”Eu cred că Ucraina merită să înceapă anul acesta negocierile privind aderarea la UE”, a subliniat Zelenski, cuvintele sale fiind considerate drept preludiu la dezbaterile de la summitul UE-Ucraina ce și-a stabilit drept scop esențial o evaluare ”intermediară” a stadiului îndeplinirii de către Kiev a condițiilor absolut obligatorii pentru a se integra în UE.
<>
Dar ce parere are UE de felul cum guvernantii de la Kiev au fraudat fondurile Ucrainei (o parte primite ca ajutor extern) in vreme de razboi pentru imbogatirea personala?
Pai e clar – se vor mai da ajutoare Ucrainei pentru ca a dovedit capacitatea de a le cheltui!!!