Promovarea unor relaţii de muncă echitabile și sustenabile, promovarea mobilității și cooperării internaționale, crearea unui sistem de colaborare cu Organizația Internațională a Muncii (OIM) precum și identificarea unui model de referință pentru afirmarea valorilor profesionale sunt obiectivele Asociaţiei Mondiale a Profesiilor din Legislaţia muncii (World Association of Labor Professions), organizaţie înființată la data de 22.06.2019 la Milano (Italia).
Iniţiativa UNELM Romania, de a constitui un corp profesional internaţional, a fost rapid adoptată, propunerile făcute la Bucureşti în luna mai a acestui an, cu ocazia Summitului Internaţional al Experţilor în Legislaţia Muncii, materializându-se rapid în ceea ce numim acum World Association of Labor Professions (WALP).
Odată cu nașterea acestui corp profesional internațional, experții în legislația muncii se angajează să identifice o cale comună prin care să se îmbunătățească relaţiile de muncă și să se protejeze dreptul fiecărui lucrător de a avea acces liber pe o piaţă a muncii mobilă și flexibilă.
Membrii fondatori ai acestei organizaţii sunt corpurile profesionale ale experților în legislația muncii din România, Italia, Spania, Japonia, Coreea de Sud și Canada.
Președintele UNELM, Corneliu Bențe, face parte din Consiliul Director, această poziție asigurând o puternică reprezentare a intereselor membrilor UNELM la nivel european și internațional. Primul mandat de preşedinte al WALP a fost alocat prin vot Italiei.
Corneliu Bențe – președintele UNELM România:„Pe fondul crizei de forță de muncă și al dinamicii legislației muncii, angajatorii sunt nevoiți să facă față schimbărilor rapide și să înfrunte provocări majore determinate atât de mondializarea pieţelor, cât şi de introducerea noilor tehnologii. Astfel, firmele trebuie să realizeze un echilibru între nevoile organizaţiei (termenele strânse de livrare, productivitatea, satisfacţia clienţilor, inovarea, creşterea cotei de piaţă) şi interesele lucrătorilor (învăţarea şi formarea continuă, dezvoltarea competenţelor profesionale, evoluția în carieră sau un echilibru mai bun între viaţa profesională şi personală). Din acest motiv, iniţiativa noastră de a înființa un corp profesional internațional ar putea constitui o opţiune interesantă pentru promovarea relațiilor de muncă stabile și echitabile. În acest context, al modificărilor complexe ale legislației muncii și securității sociale la nivel european și internațional este necesar să existe un profesionist cu o înaltă calificare care să poată interpreta și aplica normele legale și care să asigure transpunerea acestora în procedurile interne ale fiecărei companii. Expertul în legislația muncii este singura figură profesională, cu competențe multidisciplinare care ar putea ajuta companiile și lucrătorii, deopotrivă. Este important, așadar, să găsim cele mai bune soluții pentru a ne asigura că muncitorii noștri, indiferent de țara în care lucrează, beneficiază de tratament egal pe toată durata detașării transnaționale”.