România are o nouă destinaţie ecoturistică: Vama Buzăului, localitate aflată la poalele munţilor Ciucaş, care tocmai ce a obţinut recunoaşterea Ministerului Economiei. Aşezarea pitorească vă invită să descoperiţi, în deplină armonie cu natura, Rezervaţia Valea Zimbrilor şi traseele montane pe care le puteţi parcurge atât la pas, cât şi cu bicicleta. Tot aici, în Vama Buzăului, mâncărurile tradiţionale sunt puse la loc de cinste. Aşa se explică şi existenţa, în acest loc, a celor mai multe puncte gastronomice locale din întreaga ţară.
Certificarea de destinaţie ecoturistică a fost acordată după verificarea îndeplinirii, în teren, a celor 100 de criterii de eligibilitate, prevăzute în Strategia Naţională de Dezvoltare a Ecoturismului.
„Felicit administraţia locală din Vama Buzăului pentru angajamentul ferm de a promova turismul durabil şi iniţiativele de conservare şi protejare a mediului! De altfel, acest exemplu de bună practică, aflat acum pe lista destinaţiilor ecoturistice ale României, trebuie replicat de tot mai multe localităţi care beneficiază de patrimoniu cultural şi natural valoros. În această manieră, putem construi un viitor sustenabil pentru noi toţi, dar mai ales pentru generaţiile ce vor urma”, a declarat ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului, Ştefan Radu Oprea.
„În ultimii ani am depus un efort susţinut pentru ca Vama Buzăului să fie atestată ca staţiune turistică de interes local, la finalul anului 2018. Au trecut de atunci cinci ani şi comuna Vama Buzăului primeşte titlul de „Destinaţie ecoturistică” pentru perioada 2023-2026, după care vom fi din nou evaluaţi în acest sens”, a declarat Tiberiu Chirilaş, primarul localităţii.
Vama Buzăului a devenit, astfel, cea de-a opta destiaţie ecoturistică a României, care beneficiază de recunoaşterea MEAT.
+
DESTINAŢIILE ECOTURISTICE DIN ROMÂNIA ACREDITATE DE MINISTERUL ECONOMIEI
1. Zărneşti – Piatra Craiului, jud. Braşov
2. Ţinutul Zimbrului – Parcul Natural Vânători, jud. Neamţ
3. Eco Maramureş (Mara – Cosău – Creasta Cocoşului), jud. Maramureş
4. Ţara Dornelor (Vatra Dornei, Poiana Stampei, Coşna, Dorna Candrenilor, Dorna Arini, Şaru Dornei, Panaci, Cârlibaba, Ciocăneşti, Iacobeni), jud. Suceava
5. Retezat – Ţara Haţegului (Sarmizegetusa, Răchitova, General Berthelot, Baru, Sântămărie-Orlea, Sălaşu de Sus), jud. Hunedoara
6. Colinele Transilvaniei (Judeţul Braşov – Cincu, Comana, Jibert, Mândra,
Rupea, Soarş, Ungra, Viştea, Voila, Ticuş. Judeţul Mureş: Albeşti, Apold, Daneş, Saschiz,
Vânători. Judeţul Sibiu: Agnita, Alţâna, Arpaşu de Jos, Aţel, Avrig, Bârghiş, Biertan, Brădeni, Bruiu, Cârţa, Chirpăr, Dumbrăveni, Iacobeni, Laslea, Marpod, Merghindeal, Moşna, Nocrich, Porumbacu de Jos, Roşia, Valea Viilor, Vurpăr, Mihăileni, Hoghilag)
7. Băile Tuşnad şi împrejurimile, jud. Harghita:
8. Vama Buzăului, jud. Braşov.