Oficial, pe 1 octombrie întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională a Vegetarienilor, un stil alimentar din care lipsesc ingredientele pe bază de carne. Potrivit Foodpanda, cea mai mare platformă de food ordering din România, în ultimul an, numărul comenzilor online cu preparate vegetariene a crescut considerabil, cu aproximativ 800%.
În topul preparatelor vegetariene comandate online de către clienții platformei de la restaurantele cu specific vegetarian se numără: supa cremă de linte, salata cu cinci ingrediente cu halloumi, urmate de burgerul vegetarian, lasagna vegetariană și salata Alaska cu ciuperci. De asemenea, valoarea medie a unei comenzi care conține exclusiv preparate culinare vegetariene este de 47 de lei.
„Preferința românilor pentru mâncarea vegetariană a crescut semnificativ în ultimul an. În această perioadă, comenzile cu preparate exclusiv vegetariene au crescut de nouă ori, fapt ce demonstrează că românii au început să acorde o mai mare atenție stilului alimentar. În plus, oferta este din ce în ce mai diversificată, astfel multe preparate care odată se găteau cu ingrediente din carne, au astăzi o variantă vegetariană, precum burgerul vegetarian sau lasagna vegetariană”, declară Radu Bălăceanu, Country Manager Foodpanda România.
Potrivit datelor foodpanda, în topul orașelor în care se înregistrează cele mai multe comenzi cu preparate vegetariene se află: București, urmat de Cluj și Timișoara. În prezent, clienții foodpanda au la dispoziție 27 de restaurante cu specific vegetarian listate pe platformă, în toată țara.
Ziua Internațională a Vegetarianilor a început să fie celebrată din anul 1977, fiind o inițiativă a Societății Vegetarienilor din America de Nord, o organizație non-profit. Totodată, această zi marchează și începutul lunii de conștientizare a vegetarianismului, care se încheie pe 1 noiembrie. Conform specialiștilor în alimentație, există mai multe tipuri de vegetarieni, precum ovo-lacto-vegetarienii care mănâncă produse lactate și ouă; ovo-vegetarienii, care nu mănâncă produse lactate, dar mănâncă ouă; lacto-vegetarienii, care consumă produse lactate și vegetarienii pur, care nu consumă niciun produs de origine animală.