Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)
În România, asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este obligatorie pentru toate mașinile care circulă pe drumurile publice. Prin încheierea unei polițe RCA, un asigurator se angajează să acopere despăgubirile către terțe persoane care au suferit daune în urma unui accident rutier produs de vehiculul asigurat, acoperind daune materiale, decese sau vătămări corporale.
Scopul asigurării RCA
Scopul asigurării RCA este atât de a proteja conducătorul auto vinovat, prin acoperirea daunelor cauzate, cât și de a proteja persoanele păgubite, asigurându-le că vor primi despăgubiri pentru prejudiciul suferit.
O asigurare RCA trebuie să fie încheiată de proprietarul unui autovehicul în două situatii : Atunci cand înmatriculează un autovehicul sau la expirarea poliței existente. Proprietarul trebuie să aibă o poliță valabilă în tot timpul când autovehiculul este înmatriculat, indiferent dacă acesta este utilizat sau nu.
Cum poate fi verificată valabilitatea unei polițe RCA
Șoferii pot verifica valabilitatea unei polițe RCA online prin intermediul BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România) și site-ului Administrare Istoric Date Asigurator Auto (AIDA). La adresa aida.info.ro poți verifica situația unui vehicul prin introducerea seriei de șasiu sau a numărului de înmatriculare.
Atunci când un șofer este oprit de poliție, acesta va trebui să prezinte atât polița RCA, cât și certificatul de înmatriculare, cartea de identitate și permisul de conducere. În cazul în care polița RCA este expirată, amenda poate varia între 1000 și 2000 de lei și, de asemenea, certificatul de înmatriculare poate fi reținut până la prezentarea documentelor necesare încheierii unei noi asigurări RCA.
Există două tipuri de asigurări pentru mașini, RCA și CASCO. RCA acoperă strict daunele cauzate de șofer unui terț, în timp ce CASCO acoperă daunele cauzate atât propriului vehicul, cât și daunele cauzate de furt sau vandalism.