Comunicat de la Biroul de presă al PE
În cadrul sesiunii sale plenare din decembrie, Comitetul Economic și Social European (CESE) a analizat activitatea desfășurată de Președinția spaniolă a UE în al doilea semestru al anului 2023 și a abordat provocările viitoare pentru Europa.
Economie și finanțe, digitalizare și competitivitate, afaceri și comerț: acestea sunt cele patru domenii în care Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene a înregistrat progrese în perioada iulie‑decembrie 2023.
Luând cuvântul în cadrul sesiunii plenare a CESE din 13 decembrie 2023, Nadia Calviño, viceprim‑ministra guvernului Spaniei și ministra economiei și digitalizării, a rezumat concluziile Președinției prin rotație a UE, menționând, printre altele, aprofundarea uniunii economice și monetare, acordul privind plățile instant în sectorul bancar, reforma pieței energiei electrice și semnarea unui acord comercial avansat cu Chile.
De asemenea, Dna Calviño, care se preconizează că-și va prelua funcția de președintă a Băncii‑Europene de Investiții (BEI) la 1 ianuarie 2024, subliniază punctele pe care Uniunea Europeană va trebui să le introducă în curând pe agendă, mai ales în perspectiva viitoarelor alegeri europene.
„Lumea trece printr-o schimbare profundă, iar plăcile tectonice apărute după cel de-al Doilea Război Mondial se mișcă”, a declarat ea. „Trebuie să ne asigurăm că UE continuă să rămână în avangarda celor mai importante dezbateri din lume, să abordeze principalele provocări și să protejeze valorile europene în această lume nouă.”
Referindu-se la semestrul încărcat care tocmai se încheie, ea a adăugat că „cooperarea cu alte instituții europene și, în special, cu CESE este esențială pentru a fi încununată de succes. Prezența mea demonstrează angajamentul ferm al guvernului spaniol față de partenerii sociali, de dialogul social și societatea civilă. Încercăm să ascultăm cu atenție și să integrăm pozițiile societății civile în activitatea noastră.”
La rândul său, președintele CESE, Oliver Röpke, a mulțumit Președinției spaniole pentru angajamentul său inestimabil de a promova agenda europeană din ultimele șase luni: „Doresc să subliniez recunoștința CESE pentru abordarea cuprinzătoare și incluzivă adoptată de Președinția spaniolă. Rezultatele pozitive ale colaborării noastre, realizările comune și legăturile consolidate dintre Comitetul nostru și Președinția spaniolă ne oferă sentimentul profund al datoriei împlinite.”
În cursul dezbaterii cu membrii CESE, dl Stefano Mallia, președintele Grupului „Angajatori” al CESE, a pus accentul și pe competitivitatea Europei, afirmând că UE trebuie să adopte o mentalitate competitivă și a subliniat că Spania a fost un partener fiabil, un intermediar onest și o forță în încercarea de a asigura succesul multor dosare.
Președinta Grupului „Lucrători” al CESE, dna Lucie Studničná, a subliniat, în numele acestui grup, că Președinția spaniolă a jucat un rol important în promovarea unei mai mari justiții sociale și economice, în speranța că Europa va putea rămâne pe calea incluziunii și solidarității, a unei Europe pentru toți, cu drepturi solide pentru lucrători și un dialog social esențial.
În fine, Séamus Boland, președintele Grupului „Organizații ale societății civile”, a vorbit despre promovarea unei mai mari justiții sociale și economice și, în siajul COP28, despre progresele înregistrate în tranziția verde, subliniind că este esențial ca cetățenii să se poată implica în acest proces, deoarece nu poate exista o tranziție fără sprijinul activ și implicarea directă a organizațiilor societății civile.