Exercițiul Vigorous Warrior 19 se desfășoară în perioada 1-15 aprilie, iar în cadrul acestuia participă aproximativ 2.000 de militari și voluntari civili (800 militari străni, 850 militari români, 50 voluntari străini, 300 reprezentanți DSU și IGSU).
Exercițiul este organizat de Statul Major al Forțelor Armate din Direcția Medicală a Ministerului Apărării și are ca scop principal testarea mai multor aspecte pe linie medicală, nivelul de pregătire, capacitatea de răspuns, îmbunătățirea cooperării pe linie militară a forțelor internaționale și române, precum și cooperarea civil-militară.
„Anul trecut, în Norvegia, a fost o componentă de colaborare civil-militară, de componentă medicală în exercițiul respectiv. Acum vorbim de un exercițiu pur medical, unde, totuși, partea civil-militară devine extrem de importantă și colaborarea între militari și civili în contextul unui conflict devine foarte importantă. Astea se testează în trei zone în țară: la Cincu, în zona Constanța și la București. Exercițiul de la Metrou va avea o componentă civilă și colaborare și cu partea militară și o componentă internațională.”, informează dcnews, citându-l pe secretarul de stat Raed Arafat.
În cadrul exercițiului a participat și echipa maghiară de căutare-salvare „Hunor”. Exercițiul de la Metro simulează o operație de căutare-salvare
în tunel, în urma unor explozii, în cadrul căruia se efectuează operațiuni de căutare-salvare.
Peste 200 de militari ai Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” participă la exercițiul multinațional. Rolul deosebit de important care le revine ca parte componentă a exercițiului se manifestă prin „suportarea” unei game diverse de răni și traumatisme: electrocutări, arsuri și chiar amputări, pentru testarea capacității de răspuns a personalului medical, care își demonstrează astfel profesionalismul și căruia i se oferă șansa de a-și perfecționa modul de intervenție în cazul condițiilor vitrege aferente unui real dezastru.
Sursa „exploziei” din noaptea de 11 spre 12 aprilie – care a constituit cauza crizei și una dintre secvențele scenariului Exercițiului VW19 – a fost localizată la stația de metrou Piața Romană, a produs 200 de victime, iar un număr impresionant de echipaje de prim ajutor au intervenit pentru salvarea lor.
Victimele au fost transportate la principalele spitale de urgența din București. De asemenea, a fost creat un spital temporar la ASE amenajat cu zone de triaj, o camera de primiri urgente, precum și un bloc operator cu 3 zone de operații.
„Pană acum exercițiul s-a desfășurat foarte bine, nu numai la Bucuresti, ci și la CINCU (unde au fost echipe din 39 de tări). Cele mai importante aspecte testate au fost capacitatea medicală de răspuns și colaborarea civil-militară” a declarat Raed Arafat.
Părerea unanimă în rândul observatorilor NATO a fost aceea că exercițiul s-a desfășurat foarte bine, acum find așteptate concluziile finale ale organizatorilor.