La a 60-a aniversare a primului zbor în spațiu efectuat de Iuri Gagarin, Vladimir Putin și-a exprimat dorința „de a da o nouă strălucire blazonului Rusiei în materie de cucerire spațială”. Rusia, a declarat el la o videoconferinţă cu mai mulți membri ai guvernului, organizată pentru a marca aniversarea primului zbor spațial al lui Gagarin, trebuie să rămână o mare putere nucleară și în cursa pentru cucerirea spațiului cosmic.”Va fi pentru totdeauna o mare mândrie că Rusia a fost țara care a deschis drumul către Univers”.
„În secolul al 21-lea, a subliniat Vladimir Putin, Rusia trebuie să-și păstreze locul între principalele puteri nucleare și spațiale, întrucât sectorul spațial este direct legat de apărare”.
În acest scop, el a cerut punerea la punct a unei strategii de dezvoltare în domeniul spațial pe o perioadă de „cel puțin 10 ani”, citând în primul rând sectorul apărării, urmat de telecomunicații, transporturi, cercetările fundamentale, sănătatea și educația. „Guvernul, a spus Putin, trebuie să pregătească și să aprobe un document conținând măsuri clare pentru atingerea priorităților”.
S-a aflat că minuscula capsulă Vostok care l-a transportat pe primul cosmonaut sovietic Iuri Gagarin va fi expusă la un muzeu consacrat cuceririi spațiale, deschis marți, 13 aprilie, la Moscova. Vor fi expuse de asemenea numeroase efecte ce au aparținut cosmonautului, inclusiv impozanta cheie utilizată pentru a aprinde motorul scaunului ejectabil cu care Gagarin a părăsit capsula, la șapte kilometri deasupra solului.
Rusia, rămasă în urma altor state în domeniul spațial
A 60-a aniversare a primului zbor în spațiu al lui Iuri Gagrin prilejuiește comentatorilor de presă, experților unele comentarii deloc elogioase referitoare la actualitatea spațială rusă. În opinia criticilor inclusiv în plan intern, Rusia a privilegiat de mai mulți ani punerea la punct a noi arme, cum ar fi rachetele hipersonice, rămânând în urma occidentalilor în domeniul spațial.
„Steaua spațială a Moscovei a pălit”- spune într-un comentariu Agenția France Presse. Dacă rachetele Soyuz rămân fiabile și Rusia este un actor inconturnabil, țara întârzie la capitolul inovației, înregistrând în ultimii ani o serie de insuccese. Cauza, spun surse informate, rezidă în corupție, mai ales la realizarea cosmodromului Vostocinii din Extremul Orient, care îl va înlocui pe cel de la Baikonur. Anul trecut, reamintesc agențiile de presă, Rusia a pierdut inclusiv monopolul – deținut de circa 10 ani – la zborurile către ISS, concurată de societatea americană privată SpaceX.
Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons
Rusia trebuie să rămână în cursa pentru cucerirea spațiului (cosmic)