Președintele ucrainean Zelenski a cerut marți, 9 mai, Uniunii Europene să accelereze livrările de muniții, să ridice restricțiile ”inacceptabile” asupra exporturilor cerealiere și să lanseze negocierile de aderare. Toate aceste cereri i le-a prezentat dnei Ursula von der Leyen, președinta Comisiei europene, care s-a aflat din nou în vizită la Kiev, pentru a marca Ziua Europei și a afișa încă o dată angajamentul Uniunii Europene de a susține Ucraina în lupta contra agresorilor ruși. ”A sosit de mai mult timp momentul pentru ridicarea acestei incertitudini politice artificiale din relațiile Ucrainei cu Uniunea Europeană”, a lansat Volodimir Zelenski la conferința de presă comună cu dna Von der Leyen. În opinia președintelui ucrainean, ”este necesară luarea unei decizii privind deschiderea negocierilor de aderare” a Ucrainei la Uniunea Europeană.
În săptămânile care urmează, Comisia europeană urmează să dea un aviz provizoriu privind progresele înregistrate de Kiev în vederea deschiderii negocierilor de aderare, înaintea unui raport oficial în luna octombrie. Dacă occidentalii promit Ucrainei aderarea la UE și NATO, Bruxellesul consideră că negocierile vor dura între șase și zece luni. Kievul dorește însă o integrare mult mai rapidă.
Zelenski vrea livrarea mai rapidă a munițiilor promise
Președintele Zelenski i-a cerut insistent dnei Ursula von der Leyen ca promisiunea Bruxellesului de a livra Kievului ”un milion de obuze” să fie pusă în aplicare cât mai rapid. ”Avem deja nevoie de ele pe câmpul de luptă”, a insistat Zelenski, înainte de a-i prezenta și chestiunea restricțiilor europene asupra exporturilor agricole ucrainene, care a suscitat recentele tensiuni între Ucraina și vecinii săi. ”Orice restricție impusă exporturilor noastre”, i-a spus Zelenski dnei Ursula von der Leyen, ”este absolut inacceptabilă acum, întrucât ea întărește capacitățile agresorului rus”. Este vorba de faptul că cinci țări vecine – Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România – au adoptat măsuri vizând protejarea propriilor lor piețe în fața afluxului de grâu ucrainean, provocând o cădere a prețurilor și implicit situația agricultorilor locali.