Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)
Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că e extrem de complexă analiza privind eventuala cedare către Ucraina a unuia dintre sistemele noastre de apărare antiaeriană Patriot. Iohannis a insistat că el nu va accepta ca România să rămână fără apărare așa că, dacă acest sistem va fi cedat, țara noastră trebuie să primească altceva.
Iohannis, despre discuțiile privind cedarea unui sistem Patriot Ucrainei
Întrebat când va fi convocat CSAT-ul pentru o discuție despre sistemele Patriot, Iohannis a răspuns: „Imediat după ce experții clarifică chestiunile. Nu e simplu, să nu ne imaginăm că vorbim de o remorcă cu trei aparate. E foarte complicat, sunt contracte care s-au făcut între furnizor și beneficiar, sunt instalații foarte sofisticate și aceste lucruri trebuie foarte bine clarificate”.
„Nemaivorbind de faptul că eu nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă și antiaeriană. Despre asta vorbim..
Deci în măsura în care, în final, se cedează ceva, trebuie ca România să primească altceva, altfel nu se va face nimic.
Nu există un orizont de timp, că aceste discuții sunt purtate de cei din Ministerul Apărării și durează ceva”, a mai declarat Klaus Iohannis.
Ministrul Apărării: Sistemul Patriot operaţional în România e indispensabil
Discuția are loc în contextul în care aliații NATO caută modalități de a consolida apărarea ucraineană în plină ofensivă rusă. Avută în vedere e și trimiterea de sisteme Patriot.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a transmis deja că sistemul Patriot operaţional în România este indispensabil.
„Noi avem un astfel de echipament funcţional şi trei care sunt în curs de a deveni funcţionale. Până atunci, nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament. Urmează să avem şi alte discuţii. (…) Nu este vorba de a prejudicia securitatea naţională, este vorba de a apăra teritoriul naţional, evident, în acord cu aliaţii noştri, pentru că România face parte dintr-o alianţă care ne onorează şi care ne generează garanţii de securitate”, a susținut ministrul.
Hmmm…
Discutia e complexa iar Iohannis, intors din SUA cu instructiuni precise, nu neaga posibilitatea cedarii gratuite a sistemului Patriot!
Cu ce tara tine Iohannis?
P.S.
Deja presa si televiziunile pregatesc ‘analistii’ sa explice poporului de ce e mai bine sa dam Patriotul si sa nu cerem bani pe el, pasamite ca ucraineenii ne apara si pe noi cu el.
Mi-aduc aminte cum, cu niste ani in urma, factori de decizie din Romania se jurau ca sistemul anti-racheta de la noi nu este gandit impotriva Rusiei, ci impotriva Iranului!!!
Asa e, bazele militare străine, sua si nato, care apareau pe teritoriul Ronanikai erau indreptate impotriva… iranului

. Si ERAU DEFENSIVE CICA, ACUM IS INDREPTATE IMPOTRIVA RUSIEI SI SUNT OFENSIVE.
Iohannis face pe prostul cu riscul de a rămânea asa. El spune ca România nu va trimite combatanţi în Ucraina, dar cum rămâne cu promisiunea de a ceda un sistem de apărare Patriot Ucrainei ?
Cu prilejul vizitei in SUA de la inceputul lunii mai, Președintele Klaus Iohannis, fiind luat prin surprindere, a afirmat că că suntem dispuși să oferim un sistem de apărare Patriot pentru Ucraina, dar să vedem și ce putem primi în schimb, pentru că este inacceptabil ca România să rămână fără apărare anti-aeriană. Iohannis a explicat însă că o decizie în acest sens va avea loc în cadrul Consiliului Național de Apărare a Țării (CSAT). De atunci au trecut mai bine de trei săptămâni si înscă Iohannis nu a convocat CSAT.
Europarlamentarul Traian Băsescu a criticat dur declarația președintelui Klaus Iohannis, potrivit căruia trebuie să vedem ce primește România în schimb, dacă donează un sistem Patriot Ucrainei: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei. Ce e aia să discuți public, să vedem ce o să primim în schimb? E o prostie fără margini. Ia decizia dacă trimiți acest sistem Patriot în Ucraina sau nu și în rest negociază tăcut, fără să te dai în stambă.”
Traian Băsescu a mai spus că trebuie presesintele Iohannis trebuie să convoace imediat CSAT-ul: „Ar trebui să judece prioritățile CSAT-ul și anume opțiunea între a participa la efortul de a-i opri pe ruși sau a nu participa la acest efort. Cred că ar fi o mare greșeală a României cu atât mai mult cu cât orice victorie a rușilor este un plus de risc pentru securitatea națională a României și nu numai. Deocamdată, ucrainenii luptă și pentru noi, nu numai pentru ei.” a mai spus Băsescu.