Președintele Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit, vineri, cu cancelarul german, Olaf Scholz, aflat într-o vizită oficială la Beijing.
Xi Jinping i-a spus cancelarului german că este primul lider european care vizitează China după încheierea celui de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez și că vizita sa este prima în China după instalarea sa în funcția de cancelar. Dezvoltarea relației chino-germane la un nivel atât de ridicat se datorează viziunilor de perspectivă și curajului politic demonstrate de generații de lideri chinezi și germani. Într-o situație internațională schimbătoare, două puteri cu influență, China și Germania trebuie să colaboreze chiar și în aceste circumstanțe complicate, a subliniat Xi.
Șeful statului chinez i-a făcut o prezentare a congresului, insistând pe modernizarea cu specific chinezesc. El a precizat că modernizarea este obiectivul fiecărui popor. Modernizarea cu specific chinezesc are caracteristicile altor țări modernizate, dar și propriile trăsături determinate de realitățile, sistemul politic, politicile de guvernare și practicile Chinei. China va promova ferm deschiderea la un nivel mai ridicat, globalizarea economică și economia deschisă.
Xi a afirmat că este ușor să fie distrusă încrederea politică și că aceasta este greu de obținut iar, fiind nevoie de eforturile ambelor părți. El l-a citat pe Helmut Schmidt, fost cancelar german, care a spus că un om politic trebuie să accepte pașnic lucrurile care nu pot fi schimbate, să schimbe cu curaj lucrurile care pot fi schimbate și să facă cu înțelepciune distincția între aceste două lucruri. China și Germania trebuie să se respecte, să ia în considerare interesele cheie ale părții celeilalte, să susțină dialogul, să se opună confruntării dintre grupuri de țări și activităților pan-ideologizate. Cele două state trebuie să conducă din perspectivă strategică orientarea relației bilaterale și să creeze condiții pentru dezvoltarea stabilă și pe termen lung a relației chino-germane. China susține politica stabilității și continuitatea pentru Germania și speră ca Germania să adopte o politică activă pentru China, fiind astfel realizat un mediu cu avantaje reciproce.
Xi Jinping a adăugat că statul chinez vede în Europa un partener strategic multilateral și susține Uniunea Europeană în independența ei strategică, cu speranța că Europa se va bucura de stabilitate și prosperitate și relația chino-europeană să nu vizeze, să nu fie dependentă și controlată de o parte terță. Cu cât mai complicate sunt circumstanțele actuale, cu atât mai mult sunt necesare respectul, dialogul, colaborarea și avantajul reciproc între China și Europa.
Olaf Scholz a declarat, la rândul său, că situația internațională este plină de provocări și continentul european se confruntă cu provocări nemaiîntâlnite. China joacă un rol însemnat în a răspunde la multe probleme globale, precum schimbările climatice, protejarea biodiversității, combaterea pandemiei de Covid-19 și ameliorarea crizei alimentare. Germania speră să mențină schimburi și coordonări cu China pentru a apăra pacea și securitatea regională și globală. China este partener important al Germaniei și Europei. Germania susține cu fermitate liberalismul și globalizarea, se opune așa-numitului decuplaj, susținând investițiile reciproce. Germania este, de asemenea, dispusă să facă schimburi de opinii în problemele cu divergențe, să intensifice cunoașterea și încrederea, să stabilizeze și consolideze relația bilaterală. Lumea are nevoie de un mediu multipolarizat și influențele țărilor emergente necesită o atenție mai mare. Germania se opune confruntării dintre grupurile de state și este dispusă să promoveze relația între China și Europa.
În ceea ce privește problema ucraineană, Xi Jinping a declarat că susține Germania și UE să joace un rol important în promovarea negocierilor în favoarea păcii și să stabilească un cadru de securitate european echilibrat, eficient și durabil.
Articol realizat de Radio China International și CCTV