Pagubele materiale provocate de catastrofele naturale din 2018 ar fi costat cel puțin 75 miliarde de euro – susține ONG-ul britanic Christian Aid, alertând în acest fel planeta în privința efectelor încălzirii climei.
În luna octombrie, un raport al Biroului ONU pentru diminuarea riscurilor catastrofelor naturale cifra pierderile economice directe cauzate de catastrofele climatice din perioada 1998 – 2017 la 2.000 miliarde de euro.
Incendii devastatoare în California și în Europa, inundații în China, tsunami în Indonezia… totul s-a petrecut în 2018, considerat al patrulea pe lista celor mai fierbinți ani înregistrați vreodată. Din păcate, el a fost și anul în care catastrofele naturale au provocat imense distrugeri de vieți și materiale. Organizația neguvernamentală britanică Christian Aid a procedat la un calcul – firește, deocamdată incomplet – al pagubelor provocate de zece evenimente dintre cele mai distrugătoare petrecute în ultimele 12 luni, pentru a demonstra care poate fi costul unui an afectat de schimbări de climă. În acest scop, ONG-ul amintit s-a bazat pe datele oferite de guverne, bănci și societăți de asigurare. Bilanțul rezultat este extrem de îngrijorător. Raportul, dat publicității la 27 decembrie, estimează costul distrugerilor provocate de calamitățile naturale examinate între 75 și 84 miliarde de euro. Cu observația că cifrele respective s-ar putea să fi fost subestimate. O subliniere specială a raportului este cea potrivit căreia schimbările de climă au deja efecte devastatoare asupra vieții unui mare număr de persoane, în special cele sărace, ale căror opinii nu au putut fi culese în totalitate.
Uraganele Florence și Michael – cele mai distrugătoare
Uraganele Florence și Michael, care au lovit Statele Unite, Caraibele și o parte a Americii centrale – în lunile septembrie și octombrie anul acesta – domină lista celor mai mari distrugeri, ele provocând, împreună, pierderi materiale de aproximativ 28 miliarde de euro. Incendiile din California au provocat pagube materiale evaluate la 6,5 – 9 miliarde de euro. Seceta extremă (și incendiile provocate de ea) se află de asemenea la originea unor alte importante pagube: 6,5 miliarde de euro în Europa centrală și de nord, plus 5 miliarde în Argentina și între 5 și 8 miliarde de euro în Australia. De precizat că cifrele de mai sus nu au luat în calcul decât efectele directe, în principal distrugerea infrastructurilor sau a clădirilor. Banca Mondială subliniază că locurile de muncă pierdute, deteriorarea calității vieții locuitorilor din zonele afectate, plus pierderile în vieți omenești sunt dificil de cuantificat realist. Nu au fost luate în calcul nici evenimentele climatice mai puțin spectaculare. În luna octombrie, un raport al Biroului ONU pentru diminuarea riscurilor catastrofelor naturale cifra pierderile economice directe cauzate de catastrofele climatice din perioada 1998 – 2017 la 2000 miliarde de euro.
The Weather 3/7 God Jesus 3/7; Weather 16 Jesus Christ 16; THE Weather 25 Elijah Tishbite 25; THE WEATHER 32 ELIJAH TISHBITE 32; W.EA.THE.R. W-White, EA-Elijah, THE-Tihbite, R-Red. Jesus Christ and Elijah Tishbite in white and red. Acestea sunt numerele literelor și laturilor numelor divine împreună cu definiția, prin care vremea e creată pe Terra și pe celelalte planete din Cosmosul infinit. Albul și roșul sunt culorile principale din Casa Raiului în care stau.
The Power of Nature 16/32 Jesus Christ 16, ELIJAH TISHBITE 32. Chintesența funcționării naturii.