Zi mare pentru Laura Codruta Kovesi. Miercuri, pe 20 martie, începe prima rundă de negocieri între Parlamentul European (PE) şi Consiliul Uniunii Europene cu privire la desemnarea viitorului procuror-şef european, funcţie pentru care candidează şi fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie ( DNA), Laura Codruţa Kövesi.
Informaţia a fost confirmată pentru agenţia Agerpres de Iina Lietzen, ofiţer de presă al Parlamentului European. În cazul în care echipele de negociere ale celor două organisme legislative nu ajung miercuri la un consens, negocierile se vor relua pe 27 martie (data urmează a fi confirmată), 4 aprilie şi 20 aprilie.
Potrivit europarlamentarului liberal Siegfried Mureşan, Parlamentul intră în negocieri cu o poziție puternică şi foarte clară, în timp ce Consiliul intră cu o poziție slabă.
,,Mâine are loc prima rundă de negocieri dintre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene (UE) cu privire la desemnarea primului procuror-șef al UE. Parlamentul intră în negocieri cu o poziție puternică, în timp ce Consiliul intră cu o poziție slabă.
Parlamentul European a avut o audiere publică, urmărită de sute de mii de cetățeni, și două voturi în comisiile de specialitate, ambele câștigate de candidatul român. În Consiliu, a avut loc doar un vot de probă, la nivel tehnic.
Poziția Parlamentului European este puternică și foarte clară: candidatul român, doamna Laura-Codruța Kövesi, este candidatul Parlamentului European. Ea este singurul nostru candidat. Echipa de negociatori a Parlamentului European are un mandat clar și fără spațiu de manevră: să apere candidatul care a câștigat în Parlament și să se impună în negocierile cu Consiliul.
Cerem Consiliului să țină cont de evaluarea comisiei de experți independenți europeni, precum și de audierea și votul din două comisii de specialitate ale Parlamentului European și să confirme cât mai rapid desemnarea doamnei Kövesi drept procuror-șef european. Este necesară o decizie fără întârziere pentru ca noul procuror-șef să poată începe rapid construcția acestei noi instituții care trebuie să devină funcțională până la finalul anului 2020’’, a scris Siegfried Mureşan într-o postare pe contul său de Facebook.
Cine
negociază?
Cei trei europarlamentari care vor negocia cu Consiliul Uniunii Europene sunt: Judith Sargentini, vicepreşedintă a LIBE, Ingeborg Grassle, preşedinta Comisiei CONT, şi Claude Moraes, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a PE (LIBE).
Reamintim că Judith Sargentini şi Ingeborg Grassle au avut o poziţionare favorabilă Laurei Codruţa Kövesi în timpul audierilor din Parlamentul European. Pe de altă parte, preşedintele comisei LIBE, Claude Moraes, nu a putut să-şi asume o poziţie partizană faţă de candidatul român din cauza funcţiei pe care o deţine.