Țara, blocată de o uriașă mobilizare contra reformării sistemului de pensii
Francezii au lansat marți, pentru a șasea oară din ianuarie până în prezent, o amplă acțiune de protest la nivelul întregii țări contra proiectului de reformare a sistemului de pensii actualmente în dezbaterea parlamentului. Toată presa scrisă și cea audiovizuală franceză au transmis ample reportaje de la această acțiune care, cu o mobilizare ce depășește acțiunile anterioare, a dorit blocarea țării. Și de data aceasta, protestele au fost lansate la inițiativa unită a tuturor marilor sindicate franceze. Ele se opun la unison creșterii vârstei de pensionare de la 62 la 64 ani, creșterii perioadei de contributivitate și suspendării unor pensii speciale stabilite cu mai mulți ani în urmă în unele ramuri economice (angajaților de la Căile ferate sau în Distribuirea energiei electrice ș.a). Au amenințat cu încetarea activității pe o perioadă nedeterminată dacă guvernul nu renunță la actualul proiect de reformă a pensiilor. Informații difuzate de posturile de televiziune franceze au confirmat că grav afectate de grevă sunt transportul în comun în toate orașele țării, transportul feroviar, rutier, cel aerian intern și internațional, sectorul energetic, aprovizionarea cu gaze, electricitate, cu combustibili. Și în învățământul preuniversitar, mai bine de jumătate din personal a declarat grevă și și-au anunțat participarea la manifestații. Personal și tineri din 400 școli și 40 universități din Franța au susținut această nouă acțiune de protest. Sondaje de opinie realizate în zilele precedente arătau că 72% dintre francezi sprijină aceste acțiuni contra reformării sistemului de pensii, iar 63% susțin chiar declararea unor greve pe termen lung în sectoare esențiale ale economiei, cu riscul blocării întregii economii a țării.
Manifestații de mare anvergură au fost declanșate în aproximativ 265 de centre din întreaga țară – Paris, Nice, Marseille, Montpellier, St Lo, Valenciennes, Calais, Strasbourg, Lyon, Toulouse, Nante, Vannes, Lisieux, Toule, Bordeaux, Rennes, Grenoble și chiar în insula Réunion, unde 4.000 de persoane au mărșăluit pe lungi distanțe în toată insula. La Paris, posturile franceze de televizune au anunțat prezența a aproape 750.000 de manifestanți aparținând tuturor sindicatelor, care au pornit în marșuri pe două coloane, scandând lozinci contra reformei pensiilor, dar și a politicii economice și sociale a guvernului, a lui Emmanuel Macron personal. Este remarcată în mod special prezența masivă la această nouă zi de proteste a tinerilor peste tot în țară. Ei au fost mobilizați de sindicate precum UNEF, Voix Liceenne sau Fage, sub lozinca ”Ensemble, le 7 mars, mettons la France à l’arret”, respectiv la blocarea totală a țării.
În fața uriașei mulțimi revărsate pe străzile capitalei, purtând drapele și imense panouri cu lozinci contra guvernului și a lui Emmanuel Macron personal, autoritățile au mobilizat importante forțe de ordine. Nu au lipsit incidentele între manifestanți și polițiști sau jandarmi. S-au auzit explozii, au fost lansate artificii, iar obișnuiții extremiști interferați în coloanele de manifestanți au procedat la distrugeri, la atacuri contra forțelor de ordine, nevoite să recurgă la tunuri cu apă și gaze lacrimogene. Membrii unor sindicate au anunțat că manifestațiile și grevele vor continua și în următoarele zile. Prime evaluări ale organizatorilor anunță o participare la acțiunea de marți a peste 2 milioane de francezi, depășind participarea la manifestațiile precedente.
In Francia … Capra bese , in Roumania … Oaia pate rusinea !