Corespondență din Strasbourg
Jafuri, incendii, haos, dezastru economic, lipsa alimentelor… aceasta este în ultimele zile realitatea în această „bucată de Franța”. După aproape o săptămână de revolte, 80% din circuitele de distribuire a produselor alimentare au fost distruse. Întreprinzătorii și-au văzut munca de o viață nimicită. Luni seară, autoritățile locale și jurnaliștii francezi ajunși rapid la locul evenimentelor transmiteau în continuare informații potrivit cărora situația rămâne „complicată”, chiar dacă se fac progrese în direcția calmării gravelor incidente provocate de așa-numiții „suveraniști”. Aeroportul din Nouméa era în continuare blocat, în așteptarea unor noi decizii ale Consiliului apărării de la Paris, în ciuda faptului că în ultimele zile au sosit deja masive mijloace și efective pentru restabilirea ordinii. A fost creat practic un pod aerian între Franța și Nouméa. Luni erau deja lichidate cel puțin 76 baraje instituite pe drumul spre aeroport, unde erau așteptate noi efective militare franceze. Președintele Emmanuel Macron a convocat pentru luni seară un nou Consiliu de apărare și securitate națională consacrat examinării situației din Noua-Caledonie. Șeful statului a prezidat deja un consiliu similar miercurea trecută, consacrat teritoriului ultramarin, la care s-a decis instituirea stariii de urgență. Un al doilea consiliu a avut loc joi, după care s-a anunțat trimiterea de forțe de poliție și jandarmerie, efectivele lor ajungând, în tot arhipelagul, la 2.700. Președintele Macron a mers mai departe și, vineri, a primit la Matignon o delegație incluzând responsabili parlamentari de toate tendințele politice, pentru „un schimb de opinii” privitor la actuala criză de la Nouméa. Prelungirea stării de urgență până la 27 mai s-a aflat pe primul loc în agenda discuțiilor de luni seară privind prelungirea stării de urgență și urmează să fie aprobată și de senatul caledonian, în vederea pregătirii unui proievt de lege. Desigur, dacă situația nu se va calma, președintele Macron nefiind adeptul unei astfel de măsuri.
Evitarea unui război civil
Un proiect ce vizează operarea unor modificări în legislația electorală, acuzat de mișcarea în favoare independenței că defavorizează și mai mult populația autohtonă este în acest moment în mâna șefului statului, având în vedere că, de la formațiunile de stânga la cele de extremă-dreapta sunt auzite voci tot mai multe care cer amânarea unui astfel de proiect ce urmează săfie adoptat în parlament la finele lunii iunie. O analiză serioasă a acestui subiect se impune cu atât mai mult cu cât patru lideri executivi din teritorii de peste mări (Réunion, Guadeloupe, Martinique și Guyana) reclamă chiar retragerea imediată a unui astfel de proiect de lege pentru evitarea unui război civil. Pe o astfel de poziție se situează însăși Sonia Lagarde, primar al capitalei, Nouméa.
150 întreprinderi jefuite și incendiate
Camera de comerț și industrie (CCI) a Franței a chemat luni autoritățile din Noua Caledonie să apere ceea ce a mai rămas din economia caledoniană, evocând consecințele economice și sociale deja catastrofale. CCI a evaluat pagubele provocate până acum în arhipelag la cel puțin 200 milioane de euro.
Reamintim că economia Noii-Caledonii, teritoriu francez începând din 1853, este puternic dependentă de exporturile de nichel, ea deținând 20-30% din resursele mondiale de acest metal, dar care a fost neadecvat extras și prelucrat în condițiile tehnicii moderne aducătoare de venituri mai importante populației. De altfel, comentatori, economiști participanți la dezbaterile din aceste zile la posturile franceze de televiziune au subliniat că „suveraniștii” din Noua-Caledonie plasează nichelul, acest aur verde, în centrul revendicărilor lor. Ei au făcut din dreptul de a deține controlul asupra exploatării și valorizării acestui prețios metal un fel de obiectiv final esențial al acțiunilor lor.
Emmanuel Macron se deplasează personal la Nouméa
O știre de ultimă oră ce a provocat surprindere la Paris anunță că, marți seară, președintele Macron pleacă spre capitala caledoniană pentru a iniția dialogul vizând calmarea tensiunilor fără precedent în istoria acestei părți a Franței. „Situația nu este total normalizată, dar începe să se amelioreze”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului francez care a precizat că „statul pune în mișcare totul pentru restabilirea ordinii la Nouméa”. La mai bine de o săptămână de violente revolte soldate deja cu 6 morți, Emmanuel Macron a decis să se deplaseze personal la Nouméa pentru a instala „o misiune de dialog”, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Prisca Thévenot, în urma unei decizii a Consiliului de miniștri. Agenda concretă a vizitei președintelui Macron nu este deocamdată cunoscută, dar urmează să fie comunicată de Elysée în scurt timp, a anunțat purtătorul de cuvânt Thévenot.
„suveranistii” pe care ii luati la mishto sunt populatia bastinasa supusa asimilarii fortate de colonistii francezi.
Franta vrea sa „rezolve” problema Caledoniei prin imigranti europeni sau asiatici sperand sa ajunga la „performantele” SUA in care populatia indigena reprezinta 2% din total sau ale Marii Britanii care conteaza pe sprijinul a 99% din populatia Insulelor Malvine.
Colonialistii francezi o ia n guritza peste tot de ka suveranisti. Sa speram ca marea China va interveni acolo si va ajuta cu armament si trupe de mercenari la gonirea raiosilorde colonialisti feancezi in tara lor