Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituţie aflată în subordinea Ministerului Românilor de Pretutindeni, a sprijinit, alături de Consulatul General al României la Cahul, organizarea evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a României în Republica Moldova, unul din ele fiind în ziua de 3 decembrie 2018, la Aluatu, în singura şcoală românească din raionul Taraclia.
La eveniment au participat Doamna Consulul General al României la Cahul, Anca Corfu, vicepreşedintele raionului Taraclia, Pavel Tarlev, directorul Direcţiei învăţământ a raionului Taraclia, Eugenia Mandaji, directorul Teatrului „Bogdan Petriceicu Haşdeu”, Gheorghe Mândru, reprezentanţi ai Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni şi preşedintele „Unirea-ODIP”, Vlad Bileţchi, cel care a coordonat campania de strângere de fonduri pentru repararea şcolii de la Aluatu.
Copiii şi cadrele didactice de la Grădiniţa-gimnaziu „Dimitrie Cantemir” din Aluatu au sărbătorit luni Ziua Naţională a României şi Centenarul Marii Uniri. În singura şcoală românească din raionul Taraclia unde actorii Teatrului „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul au prezentat piesa de teatru „Arvinte şi Pepelea”. Amuzantă şi interactivă, piesa le-a smuls hohote de râs celor mici, dar şi profesorilor.
Şcoala s-a pregătit de sărbătoare şi printr-un recital de poezie şi spectacol de cântec şi dans românesc.
Toţi preşcolarii şi şcolarii au primit din partea reprezentanţilor Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni cartea de istorie „Marea Unire pentru cei mici”, iar Anei Donceva, directorului grădiniţei-gimnaziu i-au fost oferite o serie de lucrări despre români de pretutindeni valoroşi şi Marea Unirea de la 1918.
„Suntem bucuroşi că suntem astăzi alături de dumneavoastră şi că ne-aţi primit atât de frumos, voi, dragi copii!Vă felicităm şi vă adresăm mulţumiri pentru urările pe care nu le-aţi făcut, doamna director, pentru căldura cu care ne-aţi primit. Adresăm mulţumiri deosebite Institutului Eudoxiu Hurmuzachi” pentru romanii de pretutindeni, Teatrului „Bogdan Petriceicu Haşdeu”, pentru toate proiecte frumoase pe care le desfăşurăm împreună aici,în sudul Republicii Moldova, şi dvs, domnule vicepreşedinte al raionului Taraclia. Vom mai veni la dumneavoastră! Nu cu mult timp în urmă am încheit un proiect foarte interesant cu profesorii de limbă română, cu copiii care învată limba română. Vă felicităm, doamna director, pentru implicare şi pentru suţinere, şi să avem cât mai multe proiecte împreună şi să le desfăşurăm aşa cum ne dorim cu toţii!” Excelenţa Sa, Consulul General al României la Cahul – Anca Corfu.
„Sunt lucruri făcute din suflet, sunt lucruri făcute cu dăruire. Şi iată, anume aşa lucruri ne unesc!” Ana Donceva – directorul grădiniţei-gimnaziu „Dimitrie Cantemir” din Aluatu.
„Am mai fost la voi dacă ţineţi minte Şi vreau să accentuez în acest moment că de fiecare dată când am venit la voi am venit cu sprijinul şi iniţiativa atât a Consulatului României la Cahul, cât şi a Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. Vreau să vă spun că şi de data aceasta la fel, în cadrul acestui proiect, a acestei colaborări frumoase, teatrul din Cahul a mers practic în tot Sudul Basarabiei, la toate şcolile, la toate grădiniţele, anume să prezinte acele poveşti, acele spectacole pe care le aşteptaţi atât de tare. ()Iată, suntem cu toţii împreună în nişte condiţii mai decente. (…) În primăvară vom inaugura şi noul sediu al teatrului, la fel, graţie şi susţinerii financiare a guvernului României”, Gheorghe Mândru – directorul Teatrului „Bogdan Petriceicu Haşdeu”.
Proiectul a avut drept scop creşterea interesului pentru cultura română, a nivelului de informare cu privire la un episod marcant din istoria universală şi a românilor, Marea Unire de la Alba Iulia, dar şi dezvoltarea vocabularului elevilor din sudul Republicii Moldova.