Meci de mare interes în etapa a 22-a a Zweite Bundesliga pe Avnet Arena, unde echipa locală, FC Magdeburg, primea vizita liderului clasamentului, FC Köln.
Magdeburg și-a creat reputația unei echipe extrem de capricioase, care oricând poate pierde acasă și câștiga în deplasare, însă foarte ofensivă, marcând multe goluri, iar FC Köln, sub conducerea lui Gerhard Struber, după un start de campionat ratat, a recuperat puncte după puncte, reușind să ajungă după 21 de etape pe prima poziție a clasamentului. ”Țapii” au avut o abordare pragmatică, dar extrem de eficientă, apărându-se extraordinar și punctând doar atât cât aveau nevoie pentru a-și asigura victoria.
Ar fi putut să le iasă și în meciul de vineri seară, când au închis foarte bine spațiile din fața lui Schwabe și chiar au atacat mai mult decât gazdele. Însă a fost un scenariu valabil doar până în minutul 73, când Heber a deschis scorul pentru a facilita echipei sale obținerea primei victorii pe teren propriu în acest sezon (!). După un fault evident al lui Finkgrafe (care mi s-a părut neinspirat, ca și în alte meciuri), gazdele au beneficiat de o lovitură liberă lateral dreapta, iar Heber a reluat perfect cu capul în plasă mingea centrată de Atik.
Șase minute mai târziu, la o fază frumoasă de atac a echipei-gazdă, apărarea lui Köln și-a dat în petec tocmai când era momentul cel mai nepotrivit. Mai întâi trei apărători aflați la mică distanță de un jucător al gazdelor au fost incapabili să-l deposedeze sau să-l blocheze pe acesta, apoi la continuarea fazei defensiva ”țapilor” a fost la fel de ineficientă și ”visătoare”, iar El Hankouri a finalizat cu un șut puternic, pentru ca în minutele de prelungire francezul Loric să aibă o execuție deosebită și să parafeze scorul final: 3-0 pentru Magdeburg, care urcă pe locul 4.
Scor sever, scor de neprezentare pentru elevii lui Gerhard Struber, care au abordat destul de bine și de curajos partida în prima ei parte, dar au clacat total spre final, or, se știe, un meci de fotbal are 90 de minute plus prelungirile.
Remiză albă, dar spectacol asigurat
Un alt meci de atracție s-a disputat pe Fritz Walter Stadion, echipa locală Kaiserslautern – care în cazul unui succes putea urca temporar chiar pe primul loc – primind replica Hannover 96. În fața a peste 45.000 de spectatori, gazdele și-au luat rolul în serios și au început destul de bine, dar oaspeții au echilibrat treptat jocul și ”și-au arătat colții”, astfel că cea mai mare ocazie a primei jumătăți de repriză i-a aparținut lui Tresoldi, care, singur în centrul careului, a reluat puternic, din prima, o centrare venită de la un coechipier, dar a trimis peste poartă.
Ba mai mult, zece minute mai târziu Gindorf are o ocazie și mai mare, reluând superb din careu o minge care a lovit însă în plin transversala!
În min. 35 Tresoldi a introdus balonul în poarta lui Krahl, dar dintr-o poziție evidentă de ofsaid, iar pe final de repriză un șut al aceluiași Gindorf lovește în mână un apărător al gazdelor, însă s-a apreciat că nu a existat intenție și nu s-a dictat nimic (fundașul lui Lautern a părut într-adevăr că se ferește).
Astfel, Kaiserslautern se pot considera norocoși că tabela a rămas nemodificată și la pauză scorul a fost de 0-0.
În debutul mitanului secund, Ache, de la gazde, are o ocazie similară cu prima a lui Tresoldi, dar reia peste poartă din centrul careului.
Apoi Gindorf reia din apropiere spre poartă, însă Krahl reușește să respingă.
Tot oaspeții au fost mai periculoși în continuare, dar – cum se întâmplă deseori în fotbal – ocaziile ratate se puteau răzbuna, iar cea mai mare ocazie a partidei le-a aparținut gazdelor, care au făcut niște prelungiri ”de vis”. Mai întâi, în chiar primele minute ale prelungirilor (au fost 5), o acțiune colectivă excelentă de atac a fost finalizată cu un șut respins de Neumann literalmente de pe linia porții (grafica electronică a confirmat faptul că balonul nu a intrat în poartă), apoi în minutul 94 încă o ocazie irosită de Bauer, care a trimis cu capul peste transversală.
Hannover 96, aflată abia pe 8 în clasament înainte de începerea meciului, a lăsat o impresie excelentă, a avut numeroase ocazii de gol și s-ar fi putut spune că ar fi meritat victoria, dacă nu ar fi fost cele două mari ocazii ale lui Kaiserslautern din prelungiri, astfel încât remiza consemnată după ultimul fluier al arbitrului o apreciem drept echitabilă.
De altfel, de obicei remizele albe sunt considerate neatractive, chiar plictisitoare de împătimiții sportului cu balonul rotund, avizi de goluri, dar cine a văzut meciul dintre Kaiserslautern și Hannover 96 poate depune mărturie că a fost un meci extrem de atractiv, viu disputat, ba chiar și cu mari ocazii de gol, însă balonul pur și simplu nu a vrut să intre în poartă.
Urmărind aceste partide ne dăm seama cât de ridicat este nivelul în Zweite Bundesliga și cât echilibru există, liga a doua germană fiind una dintre cele mai interesante ligi secunde din Europa, la concurență cu Championship (liga a doua engleză).