Brexit: Londra și Madridul au ajuns la un acord privind soarta Gibraltarului

Statutul Gibraltarului a fost una dintre problemele suplimentare care au provocat trenarea negocierilor privind plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Nu, însă, în aceeași măsură ca frontiera irlandeză care, așa cum s-a văzut la ultimul summit european de la Bruxelles, a blocat total negocierile respective.

«Protocolul» realizat între Londra și Madrid nu cuprinde soluții la absolut toate problemele privind Gibraltarul, chestiuni care, spun experții spanioli și britanici, nu sunt mai puțin complicate. Este vorba de politica fiscală în Gibraltar, problemele de mediu, chestiuni referitoare la drepturile muncitorilor care vin zilnic să lucreze în această enclavă. Problemele cele mai spinoase – gestionarea în comun a aeroportului și suveranitatea enclavei – rămân a fi discutate după Brexit.

Soarta acestui mic teritoriu cu mare importanţă strategică – teritoriu britanic începând din 1713, dar revendicat de Spania – a fost în cele din urmă soluționată în cadrul acordului ce prevede retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a anunțat primul ministru spaniol Pedro Sanchez, la finele summitului de la Bruxelles. Gibraltarul, a declarat premierul spaniol, «nu va fi o problemă în calea ajungerii la un acord privind Brexit. Statutul său a fost rezolvat direct de Madrid cu guvernul britanic». Sanchez nu a oferit, însă, detalii asupra soluției. Gibraltarul a fost totuși o problemă considerată extrem de dificilă, putând chiar să capoteze ansamblul negocierilor Londrei cu europenii. În primăvara anului trecut, Donald Tusk, președintele Consiliului European, complica și mai mult această problemă declarând că, după Brexit, niciun acord între UE și Regatul Unit nu va putea fi aplicat pe teritoriul Gibraltarului fără un acord între Londra și Madrid. Ceea ce însemna că Madridul ar fi dispus de un drept de veto în privința viitorului Gibraltarului, posesie a Coroanei britanice (care nu face parte din uniunea vamală europeană, la fel ca Regatul Unit, dar beneficiază de acces pe piața unică europeană), ceea ce ar fi putut bloca de asemenea negocierile Brexit. Ca tensiunea să fie și mai mare, Theresa May a răspuns atunci că ea «nu va încheia niciodată un acord care ar permite ca locuitorii Gibraltarului să treacă sub o altă suveranitate fără voința lor exprimată liber și democratic». Dar iată că cele două guverne, cel britanic și noua echipă instalată din iunie la Madrid, au purtat discuții și au ajuns la finalizarea unui «protocol» privind soarta Gibraltarului ce va figura alături de acordul global privind divorțul încă în negocieri dintre Londra și UE. Ceea ce s-a aflat este că documentul va permite enclavei să intre sub egida normelor tranziției post-Brexit prevăzută pentru Regatul Unit, precum și în a viitoarelor relații ale acestuia cu UE, după separarea definitivă. S-a aflat de asemenea că mai sunt de pus la punct unele detalii, în special cele privind viitoarele relații dintre Gibraltar și Spania, probleme care, spun experții spanioli și britanici, nu sunt mai puțin complicate. Este vorba de politica fiscală în Gibraltar, problemele de mediu, chestiuni referitoare la drepturile muncitorilor care vin zilnic să lucreze în această enclavă cu doar 30.000 de locuitori. În ceea ce privește problemele cele mai spinoase – gestionarea în comun a aeroportului și suveranitatea asupra Gibraltarului – ele rămân deocamdată în suspensie, nu fac parte din discuții, dar vor fi abordate după Brexit.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW