Brexit: puțini mai cred în posibilitatea realizării unui acord la summitul european

  •  El poate doar să determine Londra să accelereze adoptarea unei poziții acceptabile UE

Maria Capitaine

Summitul european de miercuri, spun diplomați de la Bruxelles, ar putea doar să-și îndeplinească o altă funcțiune decât cea prevăzută: să acționeze indirect asupra dinamicii politice britanice. Evitând, bineînțeles, repetarea scenariului de la recenta reuniune de la Salzburg, respectiv atitudinea dură cu care a fost tratată dna Theresa May, dar exprimând cu putere ce risc prezintă scenariul unui Brexit fără acord.

După blocajul de duminică, negocierile privind plecarea Regatului Unit din UE au intrat din nou în impas. Reuniunea ambasadorilor europeni la Bruxelles prevăzută pentru luni a fost anulată și niciun fel de negocieri formale nu mai sunt prevăzute până la dineul de miercuri seară, de la Bruxelles, la care vor fi prezenți toți liderii statelor membre ale Uniunii Europene. Probabilitatea realizării unui acord asupra marilor linii ale «divorțului» între Londra și UE, prognozează corespondentul la Londra al ziarului «Les Echos», par a fi «cvasinule». Toți diplomații din Bruxelles, spune corespondentul aceluiași ziar la Bruxelles, sunt de acord asupra ideii că, de fapt, «bătălia este de acum la Londra», știut fiind faptul că este foarte dificil, pentru ceilalți 27 membri ai Uniunii, să meargă mai departe de propunerile pe care le-au prezentat pe masa tratativelor.

Summitul de miercuri poate grăbi dinamica politică la Londra

Summitul, spun diplomați de la Bruxelles, ar putea doar să-și îndeplinească o altă funcțiune decât cea prevăzută: să acționeze indirect asupra dinamicii politice britanice. Evitând, bineînțeles, repetarea scenariului de la recenta reuniune de la Salzburg, respectiv atitudinea dură cu care a fost tratată dna Theresa May, dar exprimând cu putere ce risc prezintă scenariul unui Brexit fără acord. În acest context, Angela Merkel declara luni că «diavolul se află în detalii», atrăgând atenția că europenii nu vor un acord «cu indiferent ce preţ». Emmanuel Macron a promis că va discuta cu Theresa May luni seară, exprimându-și încrederea în «inteligența colectivă» ce poate determina realizarea unui progres. Theresa May declara, și ea, că are încredere că se va ajunge totuși la un acord la summitul de miercuri. Prezentând parlamentarilor britanici situația negocierilor cu europenii, dna May afirma: «Continuu să cred că un acord negociat este cel mai bun lucru atât pentru Regatul Unit, cât și pentru UE… Cred în continuare că un acord este realizabil și în acest spirit voi continua să lucrez cu partenerii noștri europeni». Neclară și imprevizibilă este impresia celor mai mulți comentatori de presă aflați în aceste zile la Bruxelles în perspectiva summitului european de miercuri, de la care se așteaptă o decizie privind modul în care se va încheia negocierea plecării Marii Britanii din Uniunea Europeană.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW