20.4 C
București
joi, 13 mai

Brexit: Summitul european extraordinar de duminică a aprobat acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană

Reuniți duminică la Bruxelles, șefii de stat și de guvern ai celor 27 state membre ale Uniunii Europene au aprobat acordul privind ieșirea Regatului Unit din Comunitatea europeană, precum și declarația politică (fără caracter obligatoriu), ce definește relațiile viitoare dintre Londra și UE, au anunțat corespondenții la Bruxelles ai agențiilor internaționale de presă și ai presei europene.

Documentele privind plecarea Regatului Unit au fost adoptate, dar, subliniază corespondentul RFI la Bruxelles, «nimic nu este, pentru moment, câștigat, întrucât nimic nu garantează că acordul va fi aprobat de Parlamentul britanic în două săptămâni și nici că, în ianuarie, Parlamentul European îl va adopta fără a exprima unele rezerve».

Acordul de retragere, care are 585 de pagini, include condițiile juridice ale ieșirii Marii Britanii din UE la 29 martie 2019. Consiliul European, se spune în concluziile summitului, «aprobă acordul de retragere a Regatului Unit și a Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea europeană a energiei atomice». Declarația politică referitoare la relațiile post-Brexit între Londra și țările UE, document ce nu are caracter obligatoriu, conturează obiectivele Londrei și Bruxelles-ului în relațiile lor de după «divorț». Ea subliniază însă o idee dragă ambelor părți: dorința de a «întreține relații cât mai strânse posibil» după ieșirea Regatului Unit din Uniune.

Soarta acordului Brexit, relevă corespondenții de presă aflaţi în ultimele zile la Bruxelles, a fost «jucată până în ultimul moment». Premierul spaniol Pedro Sanchez a ameninţat în ultimele două zile nu o dată că nu va vota acordul Brexit dacă nu va conține garanții referitoare la viitorul enclavei Gibraltar conformă aspirațiilor Madridului. Acesta a dorit și a reușit să obțină satisfacție cu, practic, câteva ore înaintea summitului (sâmbătă seară), ca acordul dintre Londra și UE să garanteze că, după Brexit, Spania va avea posibilitatea să negocieze direct cu Londra viitorul Gibraltarului.

Pentru Jean-Claude Juncker, plecarea Regatului Unit din UE este «o tragedie»

Duminică, la sosirea la Bruxelles pentru a participa la summitul european extraordinar, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a calificat drept «o tragedie» plecarea Regatului Unit din UE. «Este trist să vezi cum o țară precum Marea Britanie părăsește UE. Nu este moment de bucurie sau de celebrare, ci unul trist, o tragedie», a spus Juncker, precizând totodată că acordul supus aprobării șefilor de stat și de guvern europeni «este cel mai bun posibil» inclusiv pentru Londra. Reține atenția și avertismentul pe care Juncker l-a dat, evident adresat parlamentarilor britanici, că Uniunea Europeană nu-și va modifica poziția la care își dă acordul duminică.

Emmanuel Macron: Brexitul arată că Uniunea Europeană «este fragilă» și «are nevoie de refondare»

Președintele Franței a declarat duminică, la sosirea la Bruxelles, citat de Radio Europa 1, că Uniunea Europeană trece printr-un «moment grav». Plecarea Marii Britanii din comunitatea europeană demonstrează, în opinia sa, că UE «are o parte fragilă» , că «este perfectibilă» și că «are deci nevoie de o refondare». Consideră acordul la care s-a ajuns la negocierile cu Londra foarte bun și că nutrește speranța că, la definirea viitoarelor relații cu UE, Regatul Unit «va continua să joace un rol important».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW