În cadrul procedurii de examinare a bugetelor statelor membre ale zonei euro, Comisia Europeană și-a dat miercuri avizul asupra planurilor bugetare ale celor 19 țări componente ale zonei euro. Această procedură de supraveghere bugetară, subliniază analiști economici și politici europeni, are anul acesta o importanţă excepțională, pe fondul conflictului deschis între Roma și Bruxelles. Italia s-ar putea alege cu sancțiuni financiare, ceea ce ar fi o premieră în istoria Uniunii Europene.
Așa cum se așteptase, autoritățile europene au considerat bugetul rectificativ italian insuficient, iar declarațiile guvernului Conte nu au convins. Comisia a ridicat tonul, acuzând Roma că «nu respectă criteriile de reducere a datoriei» acestei țări. Miercuri, Comisia a emis un aviz negativ pentru proiectul de buget italian pe 2019, acuzând Roma de «derapaj bugetar». Este știut însă că acest «cartonaș roșu» nu va împiedica guvernul populist italian să adopte proiectul de buget așa cum și l-a conceput, argumentând cheltuielile publice mult prea mari – menționate în raportul extrem de critic întocmit de executivul european – prin dorința de a stimula creșterea economică. Numai că acest raport poate determina declanșarea unei «proceduri de deficit excesiv» la începutul anului viitor. Și, eventual, impunerea unor sancțiuni financiare. Amenda este estimată la 3,4 miliarde de euro (baremul cel mai scăzut), reprezentând 0,2% din PIB-ul italian.
Risc de instabilitate
«Noi prognozăm riscul unei instabilități a țării», a justificat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene. Italia anunță un deficit public de 2,4% din PIB în 2019, sub plafonul cerut de UE, de 3%. Bruxellesul se așteaptă însă la 2,9% anul acesta și la 3,1% în 2020. În plus, Italia este considerată a fi incapabilă să-și reducă enorma datorie (130% din PIB), cea mai mare din Europa, după cea a Greciei. În opinia analiștilor economici europeni, sancțiunile financiare împotriva Italiei rămân totuși ipotetice. Ele nu au fost niciodată aplicate, inclusiv împotriva Franței, care abia recent a ieșit, după zece ani, din procedura de «deficit bugetar». Apoi, lansarea acestui dispozitiv este deja un mecanism foarte complex, necesitând aprobarea celorlalte state membre ale Uniunii. Sub aspect politic, declanșarea acestui proces împotriva Italiei, mai spun analiștii europeni, implică un mare risc în condițiile actuale, ce preced alegerile europarlamentare din luna mai anul viitor.