12.3 C
București
vineri, 16 aprilie

Donald Trump a fost, se pare, convins în privința retragerii din Siria: Plecarea trupelor americane din Siria este condiționată

Washingtonul dorește, mai întâi, să se asigure de susținerea aliaților săi, motiv pentru care John Bolton, consilierul Casei Albe pentru problemele securității, efectuează în aceste zile un turneu în țări aliate ale SUA din zona respectivă.

Întâlnirea cu Erdogan se anunță tensionată, având în vedere că John Bolton vine acum la Ankara pentru a fixa drept condiție prealabilă a retragerii americane promisiunea Turciei de a nu-i ataca pe kurzii din nordul Siriei, parteneri fideli ai coaliției occidentale în luptele duse împotriva jihadiştilor.

În vizită în Israel începând de sâmbătă, 5 ianuarie, consilierul pentru problemele securității naționale al Casei Albe, John Bolton, se află începând de luni în Turcia. El efectuează un turneu în capitalele aliate ale Washingtonului, având drept obiectiv fixarea condițiilor retragerii trupelor americane din Siria și obținerea de garanții din partea aliaților. După întrevederile avute la Ierusalim cu premierul israelian Benyamin Netanyahu, Bolton a precizat că retragerea americană din Siria trebuie să se facă într-o așa manieră încât apărarea Israelului și a «altor prieteni» ai SUA din regiune să fie «asigurată în mod absolut». Venirea în regiune a lui John Bolton este, fără îndoială, consecință a temerilor ce au cuprins numeroși aliați ai Washingtonului după anunțul «abrupt» al lui Donald Trump privind retragerea totală a militarilor americani din Siria. El a mai «dres busuiocul» cu precizările ulterioare cum că retragerea «nu va avea loc de pe o zi pe alta», înțelegând, se pare, de la colaboratorii săi militari că o plecare precipitată ar putea avea consecințe dramatice nu doar pentru Statele Unite, ci și pentru aliații lor fideli din zonă. Guvernul israelian s-a angajat să continue eforturile pentru a împiedica Iranul să se implanteze militar în Siria. Informații apărute în ultimele zile anunțau că Israelul a lansat «sute de lovituri aeriene» în Siria împotriva unor ținte militare iraniene, precum și împotriva livrărilor de arme perfecționate grupului Hezbollah, susținut de Teheran. «Poziția noastră este clară, a spus Netanyahu: în acest moment,vom continua să acționăm împotriva întăririi forțelor armate iraniene în Siria, împotriva oricui care ar submina sau ar încerca să amenințe securitatea Israelului».

Vizita în Turcia se anunță tensionată

John Bolton se află începând de luni în Turcia, în cadrul turneului său în regiune. Corespondenți ai agențiilor de presă aflați în Turcia cred că escala la Ankara ar putea fi mai complicată decât s-a crezut. Timp de două zile, consilierul american va avea convorbiri în special cu Recep Erdogan. Tonul din ultimele zile al Washingtonului față de Ankara, relevă corespondentul la Istanbul al RFI, nu anunță discuții calme și, mai ales, convenabile Turciei. După ce secretarul de stat american Mike Pompeo și-a exprimat neliniștea în legătură cu o posibilă ofensivă cu consecințe dramatice pentru zona controlată de kurzii din nordul Siriei, John Bolton vine acum la Ankara pentru a fixa drept condiție prealabilă a retragerii americane promisiunea Turciei de a nu-i ataca pe kurzi. Greu de imaginat atmosfera convorbirii lui Bolton cu Erdogan, în condițiile în care, nu o dată în ultimele zile, acesta din urmă și-a anunțat intenția de a lansa o ofensivă împotriva kurzilor pentru a evita formarea, la porțile Turciei, a unui embrion de stat kurd, susceptibil de a redeștepta tendințele separatiste ale kurzilor din Turcia.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW