2 C
București
marți, 26 ianuarie

Episodul V al mișcării «Vestele galbene», marcat de o mobilizare mult mai slabă în comparație cu sâmbăta trecută

La o lună de la declanșarea mișcării «Vestele galbene» împotriva creșterii prețului la carburanți, a creșterii mai multor taxe și impozite și a scăderii continue a puterii de cumpărare a cetățenilor țării, sâmbătă, pentru al cincilea sfârșit de săptămână consecutiv, au avut loc noi manifestații la care «Vestele galbene» au continuat să-și exprime nemulțumirea, chiar furia împotriva lui Emmanuel Macron.

Manifestații cu același caracter au avut loc în întreaga Franță, imagini edificatoare fiind transmise în tot cursul zilei de sâmbătă de toate posturile franceze de televiziune. Potrivit aprecierilor poliției, sâmbăta aceasta, manifestațiile au fost ceva mai calme, îndeosebi în cursul dimineții, reunind mai puțini participanți în comparație cu sâmbăta precedentă. Incidente cu forțele de ordine au avut loc după-amiază, în special pe Champs-Elysées, «rezolvate» rapid de importantele forțe de poliție și jandarmerie mobilizate. Potrivit Ministerului de Interne, numărul manifestanților la nivelul țării a ajuns până sâmbătă după-amiază la doar circa 66.000. Aproximativ 4.600 au manifestat la Paris, principalele acțiuni, marcate de incidente cu forțele de ordine, având loc pe Champs-Elisées, dar și în Piața Operei sau alte zone ale Parisului. Potrivit poliției, până sâmbătă după-amiază fuseseră deja interpelate peste 190 de persoane, dintre care 96 au fost plasate în stare de arest, acuzate de violenţe, atacuri împotriva forțelor de ordine sau distrugeri.

Al șaptelea deces

La Lyon, Rennes, Marseille sau Bordeaux, la manifestațiile «Vestelor galbene» numărul participanților abia a depășit 1.000, față de miile de sâmbăta trecută. După-amiaza și seara s-a semnalat însă o creștere a numărului manifestanților la Lyon, Toulouse și Bordeaux, precum și incidente cu forțele de ordine. În nordul Franței, în zona Calais, poliția a dispersat migranții atrași de camioanele oprite în blocajele de pe autostrada A1 instalate de Vestele galbene. Prefectura din Nord a anunțat decesul unui conductor, într-un accident survenit la Erquelinnes, o comună belgiană situată la frontiera cu Franța. Victima a percutat un camion oprit de un baraj al Vestelor galbene mobilizate de partea franceză a frontierei. Este al șaptelea deces ce are loc în contextul manifestațiilor declanșate în urmă cu o lună de mișcarea «Vestele galbene».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW