La capătul unor îndelungi și complicate dezbateri, liderii europeni reuniți la Bruxelles au luat decizii pentru toate scenariile viitoare ale Brexitului, inclusiv pentru situația în care parlamentul britanic respinge din nou, a treia oară, acordul realizat de Theresa May cu negociatorii europeni de la Bruxelles. Grija liderilor statelor UE a fost să nu le revină vreo responsabilitate pentru cazul în care se ajunge la un Brexit fără acord.
Europenii au acceptat, la finalul tumultuoaselor dezbateri de joi seară din cadrul summitului de la Bruxelles, cererea doamnei Theresa May de prelungire a negocierilor pe care dorește să le continue cu parlamentarii britanici în vederea acceptării acordului Brexit realizat de ea cu Bruxelles-ul. Termenul asupra căruia au fost de acord liderii europeni a fost 12 aprilie, în loc de 29 martie, data stabilită inițial, conform tratatului european. Cei 27 de membri ai UE veniseră la summit cu un plan vizând exercitarea unor presiuni «maximale» asupra deputaților britanici, impunând condiționalități pentru o prelungire a datei Brexitului. Obiectivul a fost: nicio extindere fără un nou vot, pozitiv, săptămâna viitoare, exprimat de Camera Comunelor, asupra acordului de «divorț». Realitatea situației a modificat planul europenilor, relatează corespondenții la Bruxelles ai ziarului «Les Echos», citând sursele lor bine informate. Ei au înțeles riscurile pe care le implică planul inițial ce miza pe un reviriment al Parlamentului britanic în condițiile în care mai sunt doar câteva zile până la termenul 29 martie. Au înțeles însă rapid că o asemenea modificare de poziție nu este certă și că există riscul ca deputații să nu aprobe nici la al treilea scrutin acordul Brexit al dnei May, profilându-se, practic, un Brexit fără acord.
Theresa May a venit la Bruxelles cu o poziție neclară. Liderii europeni au dorit să pareze orice situație
Atitudinea doamnei May nu le-a oferit liderilor europeni garanții că deputații vor accepta până la urmă acordul Brexit în discuție. Nu i-a convins deloc că deține sub control situația și, în plus, domnia sa nici nu avea un plan clar pentru cazul în care acordul va fi din nou respins săptămâna viitoare. Pentru evitarea unui summit «al ultimei șanse» care să oblige la luarea de decizii în mare grabă, spune corespondentul «Les Echos» citând o sursă europeană de încredere, liderii europeni au dorit să pareze orice situație. Dacă deputații britanici (deși sunt slabe speranțe) acceptă până la urmă acordul la votul de săptămâna viitoare, europenii vor fi de acord cu o extindere «tehnică» până în 22 mai a Brexitului. Un termen, deci, mai scurt decât 30 iunie cerut de Theresa May, dar care corespunde datei limită dincolo de care Regatul Unit va fi în ilegalitate neorganizând alegeri europene pe teritoriul său.
În schimb, dacă acordul este respins din nou în Camera Comunelor, europenii vor propune Londrei o nouă dată fatidică, de data asta definitivă – 12 aprilie. Aceasta este data-limită dincolo de care Londra nu va mai putea, din punct de vedere tehnic și administrativ, să organizeze alegeri europene. Regatul Unit va avea atunci circa 10 zile la dispoziție pentru a-și decide destinul. Fie dorește să participe la alegerile europarlamentare în cadrul unei noi amânări – europenii cerând în acest caz un plan B –, fie își asumă un Brexit fără acord în seara zilei de 12 aprilie. «Dacă Regatul Unit nu este în măsură să dea un vot pozitiv acordului Brexit existent și nu este capabil să propună o alternativă, el va fi cel care astfel alege un Brexit fără acord», a rezumat situația actuală, după summitul de la Bruxelles, președintele Franței, Emmanuel Macron. «Acum, revine sistemului politic britanic misiunea de a aduce un răspuns clar», a adăugat Macron la încheierea dezbaterilor pe tema Brexit. În comentariul lor, corespondenții ziarului «Les Echos» evocă îngrijorarea europenilor, îndeosebi a Franței, legată de eventuala organizare de alegeri europene în Regatul Unit, legată de riscul perturbării funcționarii UE, de rolul ce-l poate juca Londra la desemnarea noului președinte al Comisiei Europene.
Informații apărute în mass-media britanică de joi seară anunțau că, în Regatul Unit, o petiție online în care se cere guvernului să renunțe la plecarea din UE a adunat deja două milioane de semnături – ceea ce este un succes fulgerător la doar o zi de la lansarea ei.