În zorii zilei de sâmbătă, Kim Jong-un a venit cu o nouă «surpriză», în total dezacord cu gesturile recente, întâlnirile cu lideri mondiali prin care lăsase impresia că dorește realmente denuclearizarea peninsulei coreene.
Media sud-coreeană, cea japoneză și agențiile internaționale de presă au anunțat că sâmbătă dimineață, între orele 9,06 și 9,27 (ora locală), de la o bază situată în apropierea portului Wonsan, de pe coasta de est a Coreei de Nord, a fost lansată o serie de rachete cu rază scurtă de acțiune în direcția Marii Japoniei.
Un comunicat al Ministerului sud-coreean al Apărării subliniază că «aceste noi tiruri riscă să agraveze tensiunile cu Statele Unite și să pună în pericol negocierile în curs vizând denuclearizarea». Comunicatul sud-coreean confirmă direcția în care au fost lansate tirurile cu rachete, respectiv spre Marea Japoniei. Rachetele au parcurs între 70 și 200 km. deasupra Mării Japoniei. «Suntem la curent cu noile acțiuni ale Coreei de Nord și continuăm să urmărim evoluția situației», a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, iar ministrul nipon al Apărării, citat de France Presse, a precizat că niciuna din rachetele nord-coreene nu a survolat Japonia.
Posibile implicații ale testului nord-coreean
Presa internațională reamintește că acesta este primul test major efectuat de Pyongyang de la tirul reușit din noiembrie 2017 cu racheta Hwasong15, capabilă, teoretic, să lovească teritoriul Statelor Unite. Din punct de vedere tehnic, regimul nord-coreean nu a încălcat promisiunea făcută de Kim Jong-un președintelui Trump de a nu mai lansa rachete balistice cu rază lungă de acțiune dar, chiar și acestea lansate sâmbătă dimineață sunt privite ca fiind «o nouă provocare». Analiști sud-coreeni consideră că Kim Jong-un încearcă de fapt să exercite presiuni asupra Statelor Unite pentru a le determina să manifeste o mai mare flexibilitate la negocierile nucleare, întrerupte după întâlnirea din februarie, de la Hanoi, finalizată, practic, cu un eșec. Dimpotrivă, spune corespondentul RFI la Seul, noul test nord-coreean «riscă să-l înfurie pe Donald Trump și să îndepărteze și mai mult perspectiva reluării negocierilor». Riscă de asemenea să complice obținerea de ajutoare umanitare pe fondul actualei crize de alimente de care suferă populația nord-coreeană. ONU a anunțat zilele trecute că recoltele nord-coreene de anul trecut au fost cele mai sărace cunoscute vreodată în ultimii zece ani și că 10 milioane de cetățeni ai acestei țări au nevoie stringentă de ajutoare alimentare.
.