-5.6 C
București
duminică, 17 ianuarie

Pactul ONU privind migrația: val de absenți la reuniunea de la Marrakech

În zilele de 10 și 11 decembrie are loc în Maroc, la Marrakech, o reuniune internațională ce are drept obiectiv ratificarea Pactului ONU privind migrația. Textul respectiv, ce nu are caracter obligatoriu, se vrea un fel de «ghid al bunelor practici» în materie de migrație. Multe țări, însă, îndeosebi europene, au anunțat că nu-și trimit reprezentanți pentru a semna acest document, considerând că aduce atingere suveranității țărilor lor.

Aprobat de 190 de state, în septembrie 2016, de Adunarea generală a ONU, Pactul consacră o serie de principii – apărarea drepturilor omului, ale copiilor, recunoașterea suveranităţii naționale – precum și un set de circa 29 propuneri menite să ajute țările să facă față migrației, facilitând informația, integrarea migranților și schimbul de expertiză. Pactul este rodul mai multor luni de negocieri, toate – cu excepția Statelor Unite – beneficiind de un larg consens.

Europa și alte state se desolidarizează

Mai multe țări, conduse de coaliții de dreapta, care au făcut campanie pe teme xenofobe sau identitare, au anunțat că nu vor fi reprezentate la reuniunea de la Marrakech. Săptămâna trecută, Letonia a respins Pactul. Ei i s-au alăturat Ungaria, Austria, Polonia, Cehia, Bulgaria și Slovacia. Italia, care recent a adoptat o lege ce înăsprește politica în domeniul imigrației, și-a «îngheţat»semnătura pe documentul supus ratificării. În Belgia, opoziția naționalistă flamandă, opusă Pactului migrației lansat de ONU, a provocat sâmbătă seară o criză în sânul coaliției la guvernare întrucât formațiunea politică N-VA (Vlaams Belang – naționaliștii flamanzi) a părăsit coaliția. În Franța, Marine Le Pen, președinta partidului Rassemblement national (fostul Front național) a calificat Pactul în discuție la Marrakech drept «pactul cu diavolul», deplorând tăcerea absolută asupra acestui document la nivelul conducerii Franței, document considerat de ea drept «o nouă etapă în sufocarea (migratorie) organizată a Franței». Franța este reprezentată la Marrakech de un oficial de nivel inferior, respectiv de un secretar de stat din Ministerul de Externe. Emmanuel Macron, care a susținut textul Pactului la sesiunea Adunării generale din 2016, a preferat să renunțe la a mai participa la actuala reuniune din Maroc. Uniunea Europeană nu mai contează, ca atare», a declarat, cu regret, Jean Asselborn, ministrul de Externe, al Imigrației și Afacerilor Europene al Luxemburgului, care s-a deplasat totuși la Marrakech pentru a participa la adoptarea Pactului ONU pentru migrație. «Europa, a spus el, trebuie să fie solidară. Migrația este o temă ce trebuie tratată de către Națiunile Unite, fiind necesară o cooperare între țările de plecare a migranților, țările de tranzit și țările de destinație… Problema nu trebuie lăsată în sarcina a două-trei state situate la frontieră», a subliniat ministrul luxemburghez.

Alte țări, precum Israelul, Australia, Republica Dominicană și-au anunțat absența de la reuniunea din Maroc. La Ottawa, în Canada, au avut loc, sâmbătă, incidente între elemente ale extremei drepte, opusă migrației necontrolate, cu forțele de ordine. Misiunea diplomatică americană la ONU a denunțat la finele săptămânii trecute Pactul mondial privind migrația, considerându-l că «vizează progrese în direcția unei guvernări mondiale în detrimentul dreptului suveran al statelor de a-și gestiona propriul sistem de imigrație». Guvernul Statelor Unite, așa cum se știe, nu a semnat Pactul ONU pentru migrație la lansarea lui în 2016.

- PUBLICITATE -

4 COMENTARII

  1. Misei de politicieni romani, va asemanati cu cei care l-au tradat pe Mihai Viteazul langa Turda. Nu va este rusine sa atentati chiar la suveranitatea statului, vreti sa populati tara noastra cu asiatici, n-aveti scrupule deloc nenorocitilor. Slugoi fara pic de coloana vertebrala, fara demnitate, onestitate, oameni de nimic. Rusine sa va fie !

  2. Cine a semnat din partea Romaniei?La el acasa sa fie trimisi toti migrantii sa-i pupe in fund si sa le dea el de mincare.Vrea sa legalizeze terorismul in Romania?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW