marți, 25 februarie, 2020
15.9 C
București

Românii au cheltuit 18 milioane de euro în vacanța de Crăciun

Potrivit unei analize realizate de Federația Patronatelor din Turismul Românesc, peste 139.000 de turiști români au cheltuit aproximativ 18 milioane de euro în destinații din țară în minivacanța de Crăciun.

„Un număr de peste 139.000 de români și-au petrecut în acest an Crăciunul în diverse destinații din țară, unde au cheltuit pe cazare, masă și distracție aproximativ 18 milioane de euro. Din calculele FPTR, cheltuiala medie a turiștilor care au preferat destinațiile interne a fost de aproximativ 570 de lei pe sejur, doar pentru cazarea și mesele incluse în pachetele turistice, în creștere cu 14% față de anul trecut. Cheltuielile suplimentare, cu drumul și distracția, au fost în medie, de 500 de lei pe sejur, pentru fiecare turist” , precizează FPTR într-un comunicat.

Mai mulți români au ales să petreacă sărbătorile în țară, observându-se o creștere de 14% a numărului de turiști în destinațiile interne.

„Datorită faptului că, în acest an, Crăciunul a fost imediat după weekend și Guvernul a acordat zile libere personalului bugetar, cererea a fost mai mare, cu atât mai mult cu cât mulți români au profitat de primirea voucherelor de vacanță și au ales să își petreacă cele cinci zile libere departe de casă” , a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte executiv FPTR.

Majoritatea turiștilor au dorit să își petreacă Crăciunul în mod tradițional, cele mai solicitate structuri de cazare au fost pensiunile rurale, unde gradul de ocupare a depăşit 90%, fiind cazați aproximativ 55.000 de turiști.

Cele mai căutate destinații au fost Bran, Maramureș, Bucovina și zona Sibiului, unde turiștii au fost întâmpinați de gazdele pensiunilor cu mâncare tradițională și obiceiuri românești.

În privința tarifelor, acestea au variat între 350 și 800 de lei/persoană, în funcție de destinație și preferințele fiecărui turist.

Pe locul următor în topul preferințelor au fost vacanțele în structurile de cazare din stațiunile balneare. Acestea au fost preferate de aproximativ 25.000 de turiști datorită gamei extinse de servicii, majoritatea optând pentru relaxarea la centrele spa sau la piscină.

În ceea ce priveşte tarifele percepute, acestea au fost cuprinse între 500-750 lei de persoană pentru 3 zile, la un hotel de 3 stele.

În staţiunile montane au fost aşteptaţi de Crăciun aproximativ 24.000 de turişti. Pârtiile amenajate de pe Valea Prahovei şi din celelalte staţiuni montane au fost pregătite pentru schiorii şi amatorii de snowboard, precum şi pentru copiii dornici să se dea cu sania.

În această zonă, tarifele s-au situat între 500 şi 900 de lei/persoană, în funcţie de gradul de confort, serviciile oferite şi numărul de zile de sejur.

Ca şi anul trecut, au existat români care au ales să petreacă sărbătoarea Crăciunului în străinătate, în diferite destinaţii exotice, cu climă caldă, sau în city break-uri în ţările europene.

Cele mai căutate destinaţii din Europa au fost staţiunile de schi din Austria, Bulgaria, Elveţia sau Franţa, însă pe lângă sporturile de iarnă, acestea au atras turişti şi prin Târgurile de Crăciun şi evenimentele cu tematică.

Ca destinaţii exotice, majoritatea românilor au ales Dubai, Egipt sau Maroc. Pentru astfel de vacanţe tarifele au început de la 500 de euro până la 3.000 de euro/persoană, în funcţie de cerinţele fiecărui turist.

Potrivit FPTR, datele sunt aproximative, au fost obţinute pe baza estimărilor furnizate de membrii Federaţiei şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Brexit: viitorul riscant al agricultorilor britanici, fără beneficiile PAC

Părăsind Uniunea Europeană, agricultorii britanici pierd ajutoare în valoare de mai multe miliarde euro primite până acum în cadrul...

Un nou volum de Nicolae Croitoru

Zilele acestea, Editura „Niculescu” a scos de sub tipar volumul „În cercul...

IMGB, de la „ordine” la dezastru

Întreprinderea de Mașini Grele București a devenit istorie. Nu una frumoasă. Adevărul este că ne-am meritat soarta. Din cea mai...

Unul din trei angajatori români are în plan să recruteze forță de muncă din străinătate, în acest an

Aproape un sfert dintre angajatori iau în calcul să angajeze personal din străinătate în perioada următoare, iar...

TRENDING

5 activităţi de joacă pe care le poţi face cu un preşcolar

Joaca este o activitate foarte importantă în viaţa...

Transportatorii așteaptă o soluție la „ia-mă, nene!”

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.)...