Stânga Franceză depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului

Grupurile socialist, comunist și cel al Franței nesupuse (extrema stângă condusă de Jean Luc Mélenchon) din Adunarea Națională au depus marți un text comun de moțiune de cenzură împotriva guvernului, considerând insuficiente anunțurile făcute de Emmanuel Macron ca răspuns la acțiunile «Vestelor galbene».

În textul moțiunii, 62 de semnatari denunță anunțurile făcute de Macron după ultimul weekend de mobilizare masivă a mișcării «Vestele galbene» , considerându-le a fi «nici juste, nici responsabile». Majorarea taxelor la carburanți, scânteia care a declanșat amplele proteste din ultima lună, nu a fost abordată de președintele Macron, deși victime sunt cei care trăiesc din muncă, spun deputații semnatari ai moțiunii de cenzură. Ei deploră de asemenea faptul că ecologia este o altă mare victimă a actualei politici. Într-o formulare alarmistă, textul moțiunii susține că «legătura de încredere între poporul francez și guvern s-a rupt și nu este întrevăzută vreo posibilitate pentru acesta din urmă să refacă relația respectivă… Nu este în joc doar soarta guvernului, ci pacea civilă și socială din țara noastră», se subliniază în textul moțiunii de cenzură.

Potrivit articolului 49.2 din Constituție, moțiunea va trebui supusă votului Adunării Naționale în termen de 48 de ore de la depunere, ceea ce înseamnă că ea nu va fi discutată înainte de joi după-amiază. De remarcat faptul că Republicanii (Dreapta franceză) se abțin de la a se alătura moțiunii de cenzură împotriva guvernului. Liderul grupului respectiv din Adunarea Națională, Christian Jacob, consideră că «nu acesta este răspunsul așteptat de opinia publică».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW