Statul Islamic revine în Irak și în Siria

Mulți au crezut că Statul Islamic a fost învins după pierderea teritoriilor pe care cândva le controla. Iată însă că această teribilă mișcare teroristă renaște, scrie «The Financial Times». Ea are acum alt «mod de lucru». Practică răpirile, asasinatele, comite atentate în Irak și lansează atacuri feroce pe teritoriul Siriei.

În prezent, la patru ani după ce și-a autoproclamat propriul «califat», grupul respectiv a devenit o mișcare clandestină foarte «eficace». Atacurile se țin lanţ. La Mossul, localitate care pentru o perioadă, până la eliberarea de către trupele armate irakiene, a jucat rolul de capitală a așa-zisului califat, a fost lansată o bombă care a ucis mai multe persoane, între care și trei copii. La Tikrit, unde teroriștii au masacrat 1.700 de prizonieri, au revenit, lansând un atac cu automobil-capcană, ucigând cel puțin cinci persoane. Numărul atacurilor la Kirkuk aproape că s-a dublat în cursul acestui an față de 2017. Potrivit ziarului «The Financial Times», reapariția grupului Statul Islamic sub forma unei mișcări de gherilă «este semnul existenței unui pericol persistent ce vine din partea unui grup care a inspirat atacuri teroriste ucigașe în Europa și a șocat întreaga lume prin masacrele, decapitările comise în Irak și Siria și prin practicarea sclavajului sistematic al femeilor».

Teroriștii sunt favorizați de instabilitatea politică

Un purtător de cuvânt al Forțelor democratice siriene (FDS), o coaliție dominată de kurzi și care are în componenţa sa elemente ale Armatei siriene libere (anti-Assad),afirmă că mișcarea teroristă Statul Islamic renaște pe fondul instabilității politice din Irak și din Siria. Informații obținute de corespondenții de presă și de specialiști în mișcarea teroristă arată că numărul combatanților înrolați în «noul ISIS» este «cu mult mai mare decât ne-am aștepta». Ceea ce obligă la menținerea a circa 2.000 de militari americani în Siria. S-a aflat de asemenea că acest grup terorist, în componenţa și organizarea actuală, continuă să prospere grație extorcării de fonduri de la întreprinderi, incluzând concesionări de automobile sau birouri de schimb valutar ce-și desfășoară activitatea în zona controlată de ei.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW