Theresa May, fluierată în Parlamentul britanic

Comisia Europeană și Regatul Unit au ajuns zilele trecute la un acord asupra proiectului de declarație privind relațiile viitoare dintre Londra și UE după Brexit, dar din textul ei reiese existența în continuare a unor puncte de dezacord cum ar fi viitorul statut al Gibraltarului, traficul mărfurilor și pescuitul. Revenită la Londra, după intense discuții purtate în ultimele zile la Bruxelles, în perspectiva summitului european crucial de duminică, Theresa May a mers din nou în Parlamentul britanic. Joi seară, dna premier a fost primită cu un val de critici și chiar fluierături de dezaprobare la adresa proiectului de acord Brexit realizat cu negociatorii UE.

«Negocierile Brexit sunt într-un moment crucial. Toate eforturile noastre trebuie concentrate asupra colaborării cu partenerii noștri europeni pentru a putea duce la bun sfârșit acest proces, în interesul tuturor cetățenilor», a declarat joi dna Theresa May în Parlamentul britanic. Unul după altul, pe fondul unui vacarm fără precedent, relatează corespondenta la Londra a RFI, deputații britanici au respins cu vehemență și furie proiectul de acord pentru care dna premier dorește să obțină aprobarea. Jeremy Corbyn, liderul laburiștilor, i-a reproșat dnei May că declarația politică privind relațiile viitoare între Londra și Bruxelles este un document de «26 de pagini pline de vorbe goale… reprezintă un salt în necunoscut». În tabăra guvernamentală, susținătorii cei mai virulenţi ai plecării din UE, sprijiniți de deputații nord-irlandezi ai partidului DUP, au cerut, rând pe rând, dnei premier să respingă formula la care s-a ajuns în privința frontierei irlandeze. Un deputat conservator a sugerat că declarația politică privind viitoarele relații cu UE, foarte vagă, seamănă mai degrabă cu «o scrisoare adresată lui Moș Crăciun». Deputații scoțieni și-au exprimat, prin deputatul Ian Blackford, îngrijorarea în legătură cu soarta pescuitului, context în care scoțienii ar fi cei care, prin acordul la care a ajuns dna May, ar fi cei mai dezavantajați. În fine, mai relatează corespondentul RFI, de celalaltă parte, parlamentari din formațiunile politice care se opun Brexitului văd, și ei, în proiectul de acord prezentat de dna May, un document «mai puțin favorabil decât s-a promis» și, mai insistent ca niciodată, au cerut organizarea unui nou referendum.

Chestiuni încă fără răspuns

Așa cum se știe deja, liderii celor 27 de state membre ale UE ar urma să aprobe acordul final Brexit duminică, cu prilejul summitului convocat în mod special cu acest scop. Dar soarta enclavei Gibraltar sau cea privind drepturile viitoare ale europenilor la pescuit în apele britanice sunt chestiuni rămase spre a fi soluționate ulterior, la negocieri ce vor avea loc în perioada imediat următoare. Nici problema frontierei irlandeze nu este încă total soluționată. Pentru evitarea reapariţiei unei frontiere fizice între Republica Irlanda și Irlanda de Nord (ce face parte din Regatul Unit), întregul Regat Unit rămâne, până în 2020 și posibil până în 2022, în piața unică europeană. Chestiunea Gibraltarului se complică și ea, spaniolii dorind să poată continua tratativele cu Londra privind viitorul acestei enclave după Brexit. Problema drepturilor la pescuit în apele britanice urmează a fi renegociată până în 2020, deși multe țări, între care și Franța, doresc legarea accesului pe piața unică europeană pentru peștele pescuit de către britanici de accesul în apele teritoriale britanice pentru navele lor de pescuit. Rămâne a fi definită, de asemenea, cooperarea între Londra și europeni în chestiunile privind securitatea. Potrivit actualului proiect de acord, Regatul Unit speră să încheie în 2019 un tratat de securitate și apărare cu cei 27 membri ai UE.

Îngrijorarea micilor patroni

Întreprinzătorii britanici nu au nici acum o viziune clară asupra viitoarelor relații cu Uniunea Europeană. În aceste condiții, este greu să te organizezi, a subliniat David Burch, din partea Camerei de Comerț din Essex, la forumul economic organizat la Basildon, în regiunea Essex. Pentru Davis Wall, șeful marelui producător de blindaje electromagnetice, declarația politică în care sunt definite viitoarele relații ale Londrei cu UE anunță de fapt o revenire la barierele vamale. Asta înseamnă întârzieri, costuri suplimentare și clienții noștri vor ajunge la concluzia că este dezavantajos să facă afaceri cu Regatul Unit, a avertizat David Wall. În așteptarea unor explicații mai clare, întreprinzătorii din Essex au informat la forumul lor că ei se pregătesc pentru mai multe scenarii și nu exclud, totuși, chiar în ajunul summitului european de duminică, un Brexit fără acord.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW