O decizie dură împotriva Iranului a fost anunțată luni de Casa Albă: Donald Trump a decis să nu mai reînnoiască derogările de la respectarea sancțiunilor americane – ce expiră la 1 mai – care au permis unui grup de 8 state să importe totuși petrol iranian.
Pentru evitarea supraîncălzirii pieței mondiale a petrolului după reinstituirea sancțiunilor vizând sectoarele petrolier și bancar iraniene în urma retragerii Statelor Unite, în noiembrie 2018, din tratatul nuclear internațional cu Iranul (semnat în 2015), Washingtonul a acordat excepții de la respectarea noilor sancțiuni unui grup de 8 state precum China, India, Coreea de Sud, Turcia, Grecia, Italia, Japonia și Taiwanul. Aceste derogări nu vor mai fi reînnoite la data expirării, 1 mai anul acesta, cu intenția spusă expres într-un comunicat al Casei Albe, de a reduce «la zero» exporturile de petrol iranian, privând astfel Teheranul de principala sa sursă de venit. Mike Pompeo, secretarul de stat american, a precizat de asemenea că nicio perioadă de grație nu va mai fi acordată țărilor care până acum au beneficiat de derogările mai sus menționate.
Reacții puternice
La Teheran, o «sursă informată» din Ministerul Petrolului, citată de publicația «Challenge’s», a declarat agenției de presă Tasnim că Statele Unite nu-și vor atinge scopul anunțat. «Exporturile de petrol nu vor putea fi reduse la zero decât dacă autoritățile iraniene vor lua o astfel de decizie… ceea ce nu este de actualitate». În comunicatul Casei Albe se mai arată că Statele Unite au obținut garanţii din partea Arabiei Saudite și a Emiratelor Arabe Unite că vor compensa diminuarea exportului iranian de petrol pentru evitarea creșterii prețului la petrol în urma reinstituirii integrale a sancțiunilor împotriva Iranului. Presa americană de luni evocă respectarea unei perioade de tranziție pentru a se permite unor țări să-și recupereze petrolul deja plătit.
Potrivit Departamentului de Stat, trei din cele opt țări care au beneficiat de excepțiile americane de la respectarea sancțiunilor au încetat deja importurile de petrol iranian. Este vorba de Italia, Grecia și Taiwanul. China, India și Turcia, cei mai consistenţi importatori de petrol din Iran, așteaptă totuși ca la 1 mai să le fie reînnoite derogările de care au beneficiat până acum. Încă înainte de anunțul oficial al Casei Albe, reacțiile la noua măsură a Washingtonului au fost puternic exprimate. «China se opune în mod sistematic sancțiunilor unilaterale instituite de Statele Unite», a declarat Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al MAE chinez, condamnând principiul american al extrateritorialităţii . «Cooperarea între Iran și China, a subliniat el, este deschisă, transparentă și conformă cu legea, care trebuie respectată». În opinia corespondentului la New York al ziarului «Les Echos», decizia de luni a Casei Albe reprezintă o nouă victorie a «uliilor» din jurul lui Trump, în frunte cu John Bolton, consilierul său pentru probleme de securitate, susținut de mai mulți senatori republicani în fața secretarului de stat Mike Pompeo, mult mai prudent în chestiuni sensibile cum este programul nuclear al Iranului sau evoluția prețurilor pe piețele mondiale ale petrolului. Pompeo știe foarte bine ce implicații ar putea avea pentru traficul navelor militare americane instituirea, cu titlu de răspuns, a unor restricții iraniene în strâmtoarea Ormuz (una dintre coastele ei fiind controlată de Iran).