19.8 C
București
joi, 13 mai

Brexit: Europenii sunt în fața unui an „nebunesc”. Se pregătesc de negocieri importante, într-un timp record

Evenimentele se precipită, Brexitul se apropie, cu toate implicațiile sale legate de dificilele negocieri ale perioadei de tranziție. Analiști politici de la „Les Echos” atrag cu insistență atenția asupra avertismentelor lansate de negociatorul-șef european al Brexit, francezul Michel Barnier, la sesiunea plenară de săptămâna trecută a Parlamentului European de la Strasbourg, privind riscul unor complicații legate de libera circulație a persoanelor.

Plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană este prevăzută, așa cum deja știm, pentru 31 ianuarie. În perioada de tranziție, cele două părți urmează să negocieze o serie de acorduri extrem de importante, în special cele privind schimburile comerciale, securitatea, energia, transporturile, pescuitul, dar mai ales privind libera circulație a persoanelor, fiind vorba nu doar de europeni, ci și de britanici. Michel Barnier a atras atenția europarlamentarilor asupra „consecințelor concrete” ale Brexitului asupra liberei circulații a persoanelor la nivel european, cu efecte deloc neglijabile în plan economic, al calificării profesionale, sau în planul securității. „La capătul perioadei de tranziție”, a avertizat la rândul său doamna Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, „Regatul Unit va avea statutul de «ţară terță», Brexitul antrenând schimbări pentru cei care au intenția de a-și continua viața, activitatea de o parte și alta a Canalului Mânecii… La viitoarele negocieri, avertizează și doamna Von der Leyen, noi vom face din drepturile cetățenilor principala noastră prioritate, știind că unii cetățeni europeni instalați în Regatul Unit vor întâmpina dificultăți în demersurile lor pentru a putea rămâne în această țară”.

Odată ratificat Brexitul, „cei 27” membri ai UE și Londra nu vor avea decât 11 luni răgaz pentru definirea viitoarelor lor relații. Este o mare provocare, relevă analiști economici de la „Les Echos”, ce va obliga rapid la evaluarea impactului. Va fi, spune ziarul citat, „un an 2020 sub mare tensiune”. Și în acest an, un rol important îi revine, din partea europenilor, lui Michel Barnier. El este cel ce are misiunea de a găsi soluția cea mai potrivită, acceptată și de Londra, privind problema-cheie a Brexitului – libera circulație a persoanelor.

Nu este previzibilă nicio altă amânare a plecării din UE

Nimeni nu-și face iluzii. Perioada ce se deschide după 31 ianuarie nu va fi una liniștită. Trebuie să ne pregătim pentru un 2020 tensionat, spun surse din Bruxelles. Perioada de tranziție ce va începe la 1 februarie se va încheia, cu certitudine, la 31 decembrie. Iar recentele declarații ale lui Boris Johnson confirmă ceea ce mulți au înțeles, nu doar la Londra, că nu va exista vreo cerere de prelungire a tranziției. De ce? Pentru că prețul politic pentru primul-ministru britanic ar fi mult prea mare. În plus, sub aspect juridic, o cerere în acest sens ar trebui formulată încă din 1 iulie 2020, fiind greu de crezut că Johnson ar putea face acest lucru așa de timpuriu. De acum înainte se poate vorbi de un calendar foarte strict. Discuțiile se vor limita, deci, la cele 11 luni de până la finele anului 2020. La 1 februarie, Michel Barnier și echipa sa vor primi un mandat de negociere cu Londra. Un mandat ce urmează a fi adoptat de către statele membre ale UE abia la finele lunii februarie.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW