Theresa May a anunțat deja că acordul de ieșire din UE nu va fi supus din nou votului Parlamentului miercurea viitoare, cum era planificat, ci în 12 martie, cu doar 17 zile înaintea termenului de plecare din UE. Chiar dacă opoziția laburistă a acuzat-o de iresponsabilitate.
Liderii europeni de la cel mai înalt nivel, scrie «The Guardian» citând surse europene, studiază posibilitatea amânării plecării Regatului Unit din UE până în 2021, în cazul în care Theresa May nu reușește să obțină votul Parlamentului în favoarea acordului pe care domnia sa l-a negociat cu Bruxellesul.
«Înlocuind perioada de tranziție de 21 luni cu o prelungire a apartenenței Regatului Unit la UE s-ar permite o dezvoltare a planurilor lor privind relațiile viitoare între părți, cu scopul de a face inutilă controversa legată de frontiera irlandeză», scrie «The Guardian». Bruxellesul, adaugă ziarul, este hotărât să evite o prelungire scurtă, care nu ar face decât să amâne subiectul până vara viitoare. În scenariul «roz» al Brexitului, Londra și Bruxellesul ar trebui să negocieze un acord final de retragere până la finele lunii decembrie 2020, perioadă în care Regatul Unit, fiind oficial ieșit din UE, ar continuă să aplice regulile europene, concomitent cu negocierea unui acord referitor la relațiile viitoare, mai ales comerciale, între cele două părți.
Un mecanism de «ultim recurs»
Respingerea soluției «backstop» pentru frontiera irlandeză de către cei mai fervenţi susținători ai Brexit în Partidul Conservator explică în mare parte blocajul de până acum. Mecanismul de «ultim recurs», ce nu va fi aplicat decât în cazul în care Londra și Bruxelles nu găsesc o soluție mai bună, are drept scop evitarea restabilirii unei frontiere fizice între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, respectând astfel acordurile de pace din 1998. Funcționând ca un fel de garanție, el prevede că Regatul Unit rămâne în uniunea vamală europeană până în momentul în care alte aranjamente vor fi găsite. O prelungire cu 21 de luni a Brexit are sens, spune un diplomat european citat de «The Guardian», întrucât ar acoperi cadrul financiar multianual (bugetul comunitar european) și ar simplifica mult lucrurile. «Această idee a amânării cu 21 de luni a Brexit circulă intens pe culoarele Bruxellesului, ea fiind agreată de Martin Selpayr, influentul secretar general al Comisiei Europene», remarcă diplomatul europen mai sus citat de «The Guardian». Surse bruxelleze spun că UE nu dorește să lanseze o serie de prelungiri, amânări în tranșe succesive de trei luni, așa cum ar dori unii de la Londra, întrucât astfel s-ar accentua incertitudinea și ar împiedica o planificare a relațiilor viitoare cu Regatul Unit.