Klaus Iohannis: ,,România se opune cu tărie tuturor formelor de terorism şi de extremism violent”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, în cadrul sesiunii plenare a Summitului Uniunea Europeană – Liga Statelor Arabe, care se desfăşoară la Sharm El-Sheikh, în Egipt, că cooperarea dintre UE şi Liga Statelor Arabe este vitală în lupta împotriva terorismului, transmite Agerpres. Şeful statului a reafirmat angajamentul României de a se ,,opune cu tărie tuturor formelor de terorism şi de extremism violent”.

,,În ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului, cooperarea dintre Uniunea Europeană şi Liga Statelor Arabe este vitală. La fel de importante sunt implicarea regională în combaterea terorismului, creşterea responsabilităţii locale şi sprijinul internaţional, atunci când este cazul. România se opune cu tărie tuturor formelor de terorism şi de extremism violent. Ar trebui să ne axăm pe soluţionarea cu prioritate a cauzelor profunde ale acestora. Elementele-cheie în această privinţă sunt dezvoltarea rezilienţei şi cooperarea sporită”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, totodată, necesitatea dezvoltării unei cooperări pragmatice, realiste şi mai strânse între UE şi Liga Statelor Arabe în contextul problemelor şi ameninţărilor actuale precum migraţia, radicalizarea şi terorismul.

,,Susţin pe deplin o cooperare pragmatică, realistă şi din ce în ce mai strânsă între Uniunea Europeană şi Liga Statelor Arabe, ca unică modalitate de a produce rezultate concrete. Avem nevoie de un parteneriat puternic pentru a găsi soluţii comune la problemele noastre actuale, care prezintă diverse riscuri, precum migraţia, radicalizarea şi terorismul, dar şi pentru a aborda provocări pe termen mediu şi lung, precum schimbările climatice, dezvoltarea durabilă şi crearea de locuri de muncă. În acest scop, trebuie să venim cu proiecte comune concrete, care să producă schimbările pe care le aşteaptă naţiunile noastre”, a mai afirmat acesta.

În ceea ce priveşte fenomenul migraţiei în UE, şeful Administraţiei Prezidenţiale a reiterat faptul că este nevoie de cooperare profundă în acest sens.
„Trebuie să abordăm cauzele profunde ale acestui fenomen şi să cooperăm îndeaproape cu ţările de origine şi de tranzit. Am convingerea că doar prin parteneriate şi cooperare aprofundată vom fi eficienţi în această privinţă”, a transmis Iohannis.

Summitul UE-Liga Statelor Arabe (LSA) i-a reunit pentru prima oară pe șefii de stat sau de guvern din ambele părți. Reuniunea a fost coprezidată de președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, şi de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW