Luni, 31 august 2020, în curtea Facultății de Medicină din Bucuresti, de la ora 12,00, va fi marcată împlinirea unui secol de la descoperirea insulinei de către savantul român Nicolae Paulescu.

În preajma bustului marelui savant, instalat în centrul curții, va susține un cuvånt de omagiere și recunoștință prof.dr. acad. Constantin Ionescu Tîrgoviște, cel care a militat pentru recunoașterea marii descoperiri, în întreaga lume.
Cu acest prilej acad.prof.Adrian Restian va face o pledoarie pentru Suflet, așa cum Nicolae Paulescu susținea în marile sale lucrări.
https://academic.oup.com/clinchem/article/48/12/2270/5642437
https://www.diabetes.org/blog/history-wonderful-thing-we-call-insulin
n 1889, doi cercetători germani, Oskar Minkowski și Joseph von Mering, au descoperit că atunci când glanda pancreasului a fost îndepărtată de la câini, animalele au dezvoltat simptome de diabet și au murit la scurt timp după aceea. Acest lucru a dus la ideea că pancreasul a fost locul unde au fost produse „substanțe pancreatice” (insulina).
Experienții ulteriori au restrâns această căutare la insulele Langerhans (un nume fantezist pentru grupurile de celule specializate din pancreas). În 1910, Sir Edward Albert Sharpey-Shafer a sugerat că lipsește o singură substanță chimică din pancreas la persoanele cu diabet. El a decis să numească această insulină chimică, care vine pentru cuvântul latin insula, care înseamnă „insulă”.