Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)
Marți, 1 august, intră în vigoare măsura prin care se reduce prețul la 14 alimente de bază. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Guvernul a negociat cu marii retaileri limitarea adaosului comercial, pentru cel puțin trei luni. Specialiștii arată, însă, că aceste alimente la care se va aplica reducerea sunt foarte specifice, motiv pentru care sunt sceptici că măsura va avea succes, informează B1 TV.
Prețurile la 14 alimente de bază ar trebui să scadă de la 1 august
De azi, adaosul comercial ar trebui sa fie maximum 20% la procesatori, 5% pe întreg lanţul de distribuţie şi 20% la retailer.
Alimentele pentru care este redus adaosul comercial sunt:
- pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi;
- lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru;
- brânză telemea de vacă vrac;
- iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame;
- făină albă de grâu „000” 1 kg;
- mălai 1 kg;
- ouă găină calibru M 10 bucăţi;
- ulei de floarea soarelui 1 litru;
- carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);
- carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);
- legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia);
- fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă);
- cartofi proaspeţi albi vrac;
- zahăr alb tos 1 kg.
Nerespectarea prevederilor constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.
Scepticism în privința scăderii prețurilor
Prin urmare, teoretic, preţul pentru 14 produse de bază ar trebui să scadă. Însă specialiștii nu sunt prea optimiști.
„Din punctul meu de vedere, nu vom avea efecte pozitive sau vor fi mici. Într-o mare majoritate, chiar dacă dintre cele 14 alimente marile rețele comerciale vor recurge la reduceri de prețuri, sigur vom înregistra creșteri de prețuri în procente egale cu reducerea la alte produse. Dacă ieftinim la laptele 1.5, iaurt grăsime slabă, carne de pasăre, vom găsi puțin mai mari prețuri la cașcaval, la alte produse chiar și de consum casnic”, a explicat Dragoș Frumosu, președintele SINDALIMENTA.
Acesta a atras apoi atenția că în ultima vreme a crescut și prețul combustibilului, fapt ce va antrena scumpiri pe tot lanțul.
„Deficitul balanței comerciale la alimente este de peste un miliard de euro. Promisiuni privind echilibrarea acestuia le-au făcut toate guvernele României și lucrul ăsta nu se întâmplă, într-o situație în care România este a cincea piață agricolă din UE și avem deficit spune tot”, a mai spus Dragoș Frumosu.