120 de pacienţi pe zi pot beneficia de tratament cu radioterapie în cadrul IOB

În cadrul conferinţei „Complexitatea cancerului – o continuă provocare” managerul Institutului Oncologic București a prezentat situaţia laboratorului de radioterapie din cadrul spitalului.

„În momentul de faţă sunt funcţionale două echipamente de radioterapie, două acceleratoare liniare, care pot trata până la 180 de pacienţi/zi. Suntem în curs de autorizare şi mă bucur pentru asta, a noului accelerator achiziţionat prin Banca Mondială, suntem printre primele 5 centre de radioterapie, publice, care au beneficiat de acest program. Prin adiţia acestui nou aparat se vor putea trata încă maxim 120 de pacienţi/zi. În acest moment în cadrul IOB, trebuie să ştiţi că există o listă de aşteptare pentru tratamentul cu radioterapie de mai bine de 90 de zile, asta însemnând câteva sute de pacienţi care nu pot beneficia. Noul echipament va putea fi însă funcţional în cursul lunii august din cauza întârzierilor ce ţin de autorizaţiile de construcţie ale buncărului”, a declarat Managerul IOB.

Din păcate cea mai mare problemă ţine însă de lipsa personalului de specialitate, a fizicienilor medicali. „Degeaba avem echipamente, avem medici suficienţi dacă nu avem fizicieni medicali. În acest moment dintr-un necesar de 12 fizicieni medicali, în cadrul IOB sunt doar 5, vă puteţi imagina cât de greu este să operaţionalizăm la maxim aparatele existente în beneficiul pacienţilor”, a precizat dr Kajanto.

Criza fizicienilor este una cu care se confruntă toate clinicile care au radioterapie pentru că salariile acestora au rămas în grila veche de salarizare şi nebeneficiind de măririle de anul trecut şi pentru că există prea puţine universităţi care să ofere specializarea pentru fizicienii medicali.

„E nevoie de un program de susţinere a acestei categorii profesionale, pentru că radioterapia este o procedură de tratament foarte complexă, eficientă şi care are rezultate pe termen lung în tratarea cancerului. În acest moment, la nivel naţional există doar două Mastere de Fizica Medicală, în cadrul facultăţilor de fizică de la Iaşi şi Bucureşti absolut insuficient pentru a acoperi necesarul de specialişti. O soluţie ar fi ca şi facultăţile, universităţile de medicină şi farmacie să organizeze aceste mastere pentru pregătirea fizicienilor medicali şi ingineri medicali”, a mai subliniat dr Kajanto.

Centru medical de excelenţă în tratarea cancerului

IOB este printre puţinele spitale publice de stat care au dotări, aparatură şi beneficiază de programe naţionale sau în cadrul căruia se pot desfăşura proceduri unice, cum este Chirurgia minim invazivă – folosită în rezecţiile pulmonare reglate, chiar dacă dotarea şi consumabilele sunt foarte scumpe, se compensează prin reducerea timpului de internare a pacientului şi printr-o recuperare cât mai rapidă. Trebuie menţionat că în acest moment, Institutul Oncologic din Bucureşti beneficiază de dotare de ultimă generaţie pentru diagnostic: un aparat Computer Tomograf de 64 sliceuri care este vârf de lance in domeniu, un aparat RMN de ultima generaţtie dotat cu echipament de anestezie compatibil cu RMN şi care are posibilitatea de supraveghere a funcţiilor vitale fiind singurul spital public din Bucureşti care are aceste dotare.

„În contextul creşterii incidenţei cancerului, la cote alarmante, nevoile unui insitut oncologic ca al nostru sunt tot mai mari, de aceea ne bucurăm că suntem în faza de evaluare a unui program de eficientizare energetică a clădirilor institutului, în valoare de 24 milioane de euro, în contextul în care, în acest moment costurile cu mentenanţa şi cheltuielile pentru energie electrică şi termică se ridică la 100 000 euro/lună, bani ce provin tot veniturile proprii şi decontările de la CASMB. Aş prefera să eficientizez prin canalizarea cheltuielilor către îmbunătăţirea actului medical, către maximizarea numărului de pacienţi pe care să îi putem trata zilnic decât să aruncăm în continuare banii pe conducte pline de rugină”, a precizat dr Kajanto.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW