Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a participat joi la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare din cadrul Programului „Mediu, Adaptare la Schimbări Climatice şi Ecosisteme”(RO-Mediu), derulat de ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în calitate de Operator de Program pentru Programul RO – Mediu și finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021.
În cadrul acestui eveniment, s-au semnat 13 de contracte de finanțare cu unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, respectiv, 6 contracte de finanțare pentru reducerea contaminării cu substanțe periculoase în depozite municipale temporare și 7 contracte pentru pregătirea unor strategii și planuri de adaptare la schimbările climatice, cu o valoare totală de peste 62 milioane lei iar perioada de eligibilitate a proiectelor este conform Programului Ro-Mediu.
Obiectivul Programului RO – Mediu îl reprezintă îmbunătăţirea stării mediului înconjurător în ecosisteme şi reducerea efectelor adverse ale poluării şi ale altor activităţi ale omului, precum și atenuarea și adaptarea la schimbările climatice.
„Sunt două aspecte foarte importante în aceste proiecte, adaptarea la schimbările climatice și ecosisteme și modul în care gestionăm deșeurile. Din punctul nostru de vedere, sunt investiții foarte importante în ceea ce privește adaptarea inclusiv a intravilanului la schimbările climatice sau păstrarea și refacerea ecosistemelor, zonelor umede și este o provocare uriașă”, a declarat ministrul Barna Tánczos.
„Doresc să felicit în mod special, acele primării care au căutat soluții tehnice inovative în eliminarea deșeurilor din aceste platforme temporare, unde au fost ele depozitate. Efortul de a muta, transporta și depozita deșeurile, poate fi suplinit de un efort inovativ prin tehnologii care reduc costurile tehnologiei care generează material refolosibil sau generează compost, biodegradabile, care după aceea, duc la o scădere semnificativă a costurilor de închidere a acestor platforme”, a precizat ministrul Barna Tánczos.
Proiectele pentru care au fost joi semnate contractele de finanțare, au fost selectate în urma procesului de evaluare aferent Apelului nr. 2 ”Măsuri de reducere a contaminării cu substanțe periculoase în depozite municipale temporare” și beneficiarii sunt Primăria Municipiului Deva, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Primăria Municipiului Suceava, Primăria Municipiului Fălticeni, Primăria Municipiului Gura Humorului și Primăria Municipiului Botosani.
Pentru Domeniul Atenuarea schimbărilor climatice și adaptare, beneficiarii sunt Primăria Municipiului Satu-Mare, Primăria Municipiului Tulcea, Primăria Municipiului Moreni, Primăria Municipiului Adjud, Primăria Municipiului Pitesti, Primăria Municipiului Oltenița și Primăria Municipiului Onești.
În urma semnării și acestor contracte, gradul de contractare la nivel de Program Ro-Mediu realizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor ca Operator de Program este de 96%.
Rezultatele obținute prin implementarea acestor proiecte vor conduce la reducerea sau la prevenirea eliberării dioxidului de carbon și a metanului în atmosferă, dar și la elaborarea unor documente strategice în domeniul schimbărilor climatice pe aria unităților administrativ teritoriale beneficiare.
La ceremonia de semnare a contractelor de finanțare au fost prezenți, alături de ministrul Barna Tánczos, Managerul de Program, Marisanda Pîrîianu, primarul Municipiului Deva, viceprimarul Municipiului Suceava, primarul Municipiului Fălticeni, viceprimarul Municipiului Gura Humorului, reprezentant al Primăriei Cluj-Napoca, primarul Municipiului Botosani, dar și reprezentantul Primăriei Satu-Mare, primarul Municipiului Tulcea, primarul Municipiului Moreni, primarul Municipiului Moreni, primarul Municipiului Adjud, primarul Municipiului Pitesti, primarul Municipiului Oltenița și primarul Municipiului Onești.