Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a publicat lista cu operatorii care au obținut finanțarea pentru creșterea eficienței energetice a gospodăriilor vulnerabile. Au fost admise la finanțare 28 de proiecte depuse de operatorii economici în valoare de 1,48 miliarde lei (aproximativ 300 milioane euro), prin care va fi asigurată creșterea eficienței energetice pentru 14.800 de gospodării.
Reamintim că familiile vulnerabile au depus actele, prin intermediul operatorilor economici selectați, pentru a beneficia de vouchere în valoare de 20.200 euro pentru reabilitarea locuinței și instalarea de panouri solare.
„Venim astăzi cu vești bune pentru familiile vulnerabile care au depus actele pentru voucherele de până la 20.200 de euro pentru creșterea eficienței energetice a locuinței, sumă ce acoperă atât costuri pentru reabilitarea termică a gospodăriei, cât și instalarea de panouri solare pentru producerea de energie electrică: au fost selectate proiectele câștigătoare, ceea ce înseamnă că în curând începe etapa de contractare, iar după semnarea contractului de finanțare firmele pot începe executarea lucrărilor. Cu aceste investiții sprijinim unele dintre cele mai vulnerabile gospodării, asigurând astfel creșterea nivelului de trai și a independenței energetice”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
Ce finanțează voucherele REPowerEU din cadrul PNRR:
- Anveloparea termică a locuinței;
- Instalarea de sisteme fotovoltaice de generare a energiei electrice, cu capacitate de cel puțin 3kW, pentru consum propriu, conectate la rețeaua naţională de distribuţie;
- realizarea Raportului de expertiză tehnică a clădirii;
- realizarea Raportului de audit energetic;
- întocmirea Certificatelor de performanță energetică (inițial și final).
Listele cu proiectele admise, respectiv respinse la finanțare sunt disponibile la: https://tinyurl.com/4kp5u8tn.
În context, MIPE reamintește că pentru decontarea lucrărilor, firmele trebuie să se asigure de respectarea tuturor condițiilor din Ghidul solicitantului, inclusiv a parametrilor tehnici aferenți instalațiilor de panouri fotovoltaice.
Programul REPowerEU vine în ajutorul gospodăriilor vulnerabile pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce costurile cu energia prin reabilitarea locuințelor și instalarea de panouri solare.
Condițiile detaliate de finanțare sunt reglementate în ghidurile specifice, publicate pe site-ul MIPE:
- Vouchere de 20.200 euro pentru renovarea locuințelor și instalarea de panouri solare: Ghidul specific – Condiții de accesare a fondurilor europene aferent Investiţiei 7 – Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor, Axa I – Renovare ce vizează eficiența energetică combinată cu instalarea de panouri solare pe clădirile rezidențiale unifamiliale, numai pentru gospodăriile sărace din punct de vedere energetic și pentru consumatorii de energie vulnerabili
- Vouchere de 10.000 euro pentru instalarea de panouri solare și baterii: Ghidul specific condiții de accesare a fondurilor europene aferente Investiției I4 – Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării