Romania celebreaza 15 ani de la aderarea la NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis preşedintelui Klaus Iohannis un mesaj cu ocazia aniversării a 15 de ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică.
,,Anul acesta marcăm aniversarea a 15 ani de la aderarea României la NATO, cea mai puternică Alianţă din istorie. Extinderea NATO a fost un mare succes, un catalizator pentru stabilitate şi prosperitate. A îmbogăţit Alianţa noastră cu noi voci, noi experienţe şi noi capabilităţi. România, la fel ca toţi aliaţii NATO, beneficiază de angajamentul cel mai important al NATO: ne protejăm şi ne apărăm reciproc de orice ameninţare, provenind din orice direcţie. Toţi pentru unul şi unul pentru toţi! România este un aliat puternic şi angajat. Contribuiţi la securitatea noastră comună şi la apărarea noastră colectivă, la misiunile şi operaţiile Alianţei”, a declarat Jens Stoltenberg în mesajul transmis presedintelui Iohannis, potrivit unui comunicat transmis de Administratia Prezidentiala.
,,În Afganistan am cunoscut unii dintre militarii români profesionişti’’
De asemenea, secretarul general al NATO a apreciat contribuţiile tarii noastre în teatrele de operaţii din Afganistan sau Kosovo.
,,În Afganistan am cunoscut unii dintre militarii români profesionişti care ajută la stabilizarea ţării şi prevenirea creării de refugii pentru teroriştii internaţionali. În Kosovo, ajutaţi la menţinerea stabilităţii în regiunea Balcanilor de vest. În Polonia, aţi contribuit la descurajarea agresiunii, ca membru al Grupului de Luptă multinaţional. De asemenea, găzduiţi o facilitate pentru sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice şi aveţi o contribuţie esenţială la securitatea din regiunea Mării Negre, în domeniile terestru, aerian şi maritim. Această regiune are o importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică şi merită atenţia şi prezenţa noastră continuă”, a afirmat Stoltenberg.
Totodata, acesta a salutat planurile României de a cheltui 2% din PIB pentru Apărare.
,,România înţelege că, într-o lume din ce în ce mai imprevizibilă, trebuie să investim mai mult în apărarea noastră şi trebuie să rămânem solidari pentru a asigura securitatea cetăţenilor noştri. Securitatea reprezintă fundamentul libertăţii şi prosperităţii noastre. Vă mulţumesc tuturor pentru contribuţia deosebită la Alianţa noastră”, a mai spus oficialul NATO.
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este o alianță politico-militară stabilită în 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949. In prezent alianta cuprinde 29 de state din Europa și America de Nord.
„Unul pentru toti, si toti pentru unul”
La constituirea ei, ideea de bază a alianței, menținută timp de peste 50 de ani, era aceea a realizării unei apărări comune, credibile și eficiente.
Astfel, în articolul 5 al Tratatului se specifică: „Părțile convin ca un atac armat împotriva uneia sau a mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord va fi considerat ca un atac impotriva tuturor și în consecință, dacă se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitând dreptul sau individual sau colectiv la autoapărare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Națiunilor Unite, va da asistență Părții sau Părților atacate, prin luarea în consecință, individual și concertat cu celelalte părți, a acelor măsuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea forței armate, pentru a restaura și a menține securitatea zonei Nord-Atlantice”.