Încheierea sezonului rece reprezintă momentul pregătirii maşinii personale pentru drumurile de vară. Între consumabilele înlocuite periodic se numără şi anvelopele. Codul rutier condiţionează echiparea anvelopelor speciale de sezon doar pe timp de iarnă, în anumite condiţii meteorologice ce influenţează starea carosabilului.
Deşi nu rişti o amendă atunci când circuli cu cauciucuri de iarnă în sezonul cald, aceasta nu este o decizie înţeleaptă, deoarece acest tip de anvelope se deteriorează mult mai uşor la temperaturi ridicate, iar randamentul pe care îl oferă în trafic este scăzut.
Aşadar, urmăreşte promoţii anvelope vară şi pregăteşte-ţi maşina pentru concediul estival mult așteptat (în contextul pandemiei)!
De ce să alegi anvelope de vară?
Alegerea anvelopelor speciale de vară în sezonul cald este o măsură de siguranţă. Deşi cauciucurile de iarnă sunt legale de-a lungul întregului an şi obligatorii doar la intemperii şi temperaturi scăzute, randamentul pe care îl oferă este unul limitat la sezonul pentru care au fost fabricate. Ca să ajute maşina să treacă cu bine în condiţii de temperaturi negative peste diferite obstacole întâlnite pe carosabil provocate de zăpadă, gheaţă, polei, anvelopele de iarnă sunt confecţionate din materiale moi.
În schimb, un cauciuc moale utilizat la temperaturi de peste 15 grade Celsius nu mai oferă aderenţă, ci dimpotrivă: creşte distanţa de frânare în siguranţă şi scade stabilitatea maşinii în timpul manevrelor. Anvelopele de vară au caneluri mai adânci şi profiluri adaptate condiţiilor meteorologice de primăvara până toamna, cu treceri frecvente de la carosabil uscat la porţiuni umede.
Respectă indicaţiile producătorului maşinii
Tipul de anvelope potrivite pentru maşina ta este specificat în cartea de identitate a vehiculului. Aceste date se referă în special la dimensiunile cauciucurilor, greutatea suportată şi viteza maximă în timpul căreia oferă siguranţă. Importanţa dimensiunilor face ca aceste informaţii să fie cele mai vizibile: lăţimea benzii de rulare (între 145 şi 335 milimetri) / raportul dintre înălţimea şi lăţimea secţiunii (între 25 şi 125) / tipul de anvelopă.
Orice modificare din raţiuni economice sau estetice trebuie verificată şi omologată de Registrul Auto Român, altfel rişti să nu mai treci Inspecţia Tehnică Periodică sau să fii amendat la un control rutier. Unii producători livrează maşinile cu diferenţe de diametru al jantelor în sezonul cald faţă de perioada iernii, aşadar fii atent şi la acest detaliu.
Interpretează marcajele laterale
Pe lângă datele cu privire la dimensiuni, în partea laterală a fiecărei anvelope sunt o serie de marcaje a căror cunoaştere te poate ajuta să alegi modelul potrivit. Condiţiile de climă în zona în care locuieşti, situaţia infrastructurii rutiere şi stilul personal de condus sunt criterii de care să ţii cont când alegi un set de anvelope. Pe https://altex.ro/anvelope-vara/cpl/ găseşti toate indicaţiile cu privire la indicii de încărcare şi de viteză, presiunea maximă admisă în interiorul anvelopei, informaţii cu privire la indicatorii de uzură pentru fiecare model în parte.
Aspecte ce ţin de economie şi confort
Dacă până acum am vorbit de criterii obligatorii pentru respectarea legii şi a recomandărilor producătorului maşinii tale, în alegerea setului de anvelope potrivite poţi ţine cont şi de criterii personale ce ţin de confortul la volan. Pentru a veni în întâmpinarea consumatorilor, autorităţile au impus o serie de reglementări pentru etichetarea anvelopelor. Fiecare produs are o etichetă pe care sunt specificate categorii de la A la F, în care prima are culoarea verde şi reprezintă clasa cea mai eficientă, iar paleta de culori coboară progresiv până la portocaliu, la polul opus. Astfel de indicatori se referă la consumul de carburant pe care îl poate influenţa anvelopa, la aderența la frânare, precum şi la numărul de decibeli pe care îl produce în timpul rulării.
Anvelopele asigură singurul contact al maşinii tale cu suprafaţa carosabilului. De felul cum se comportă în timpul manevrelor de accelerare, frânare şi în viraje depinde siguranţa ta în trafic. Asigură-te în permanenţă că automobilul este echipat cu cauciucuri de calitate, păstrate şi întreţinute corespunzător.