Când vorbim despre camera copilului, ne gândim la un loc vesel și jucăuș unde acesta să se simtă în largul său pentru activitățile preferate. Ne dorim să fie spațiul perfect pentru joacă, mediul potrivit pentru studiu, dar și locul ideal de odihnă. Felul în care amenajăm acest spațiu trebuie să reflecte toate destinațiile camerei celui mai mic membru al familiei.
Pentru amenajarea camerei copilului trebuie să ținem cont de vârsta acestuia și de jocurile sale preferate, de piesele de mobilier sau accesoriile de care are nevoie. În plus, este bine să mai avem în vedere un lucru: eficiența acestui spațiu.
Dacă pentru vârste fragede aranjarea camerei pornește de la piese de mobilier și accesorii absolut necesare, cum sunt pătuțul cu grilaj sau masa de schimbat scutece, pe măsură ce copilul crește e bine să ținem cont de preferințele acestuia și să alegem obiecte la fel de utile, pe care el să le folosească cu plăcere.
Există anumite accesorii care nu trebuie să lipsească din camera copilului, chiar pe măsură ce acesta crește. Iată trei asemenea exemple:
Cutii pentru depozitarea jucăriilor
Cutiile pentru jucării pot fi folosite în perioada în care copilul este mic, dar pot fi foarte utile și când acesta crește, pentru a păstra lucruri pe care le folosește în mod frecvent.
În asemenea cutii poate ține, de exemplu, jucăriile sau piesele Lego la vârste mici, dar și căștile, cablurile de la diferite instrumente ori gadgeturi sau obiectele de care are nevoie atunci când iese la joacă afară, după ce a mai crescut. Dacă se va obișnui să-și țină lucrurile în ordine de la o vârstă fragedă, îi va fi mai ușor să păstreze acest obicei pe măsură ce crește.
Un scaun sau fotoliu pentru citit
Indiferent de vârstă, copilul va avea mai mult ca sigur un colțișor preferat, iar cu cât va descoperi mai repede plăcerea lecturii, cu atât mai bine. Locul de lectură ar trebui să fie compus dintr-un fotoliu confortabil pentru vârsta mică, atunci când răsfoiește cărțile cu imagini colorate împreună cu unul dintre părinți, și de un scaun confortabil de birou unde să stea singur pe măsură ce crește și își dezvoltă pasiunea pentru colorat, scris, citit sau când va avea teme de făcut.
Un scaun confortabil la biroul de lucru îl va ajuta să transforme aceste experiențe în momente plăcute, iar statul la masa de lucru va deveni ceva obișnuit, nu o corvoadă.
Imagini, tablouri, fotografii, o hartă pe pereți
Fotografiile sau alte imagini colorate vor fi de mare folos atunci când cel mic este bebeluș – cu ajutorul lor i se va forma personalitatea. Pe măsură ce copilul crește, va avea nevoie de o etajeră cu cărți, enciclopedii, atlase geografice sau de altă natură.
Toate aceste materiale didactice îi vor stimula pasiunea de a afla lucruri noi, iar un glob pământesc sau harta mare afișată pe perete îi vor stârni curiozitatea cu privire la lumea înconjurătoare, iar copilul va dori să afle mai multe despre aceasta.
Ne imaginăm camera pentru cel mic ca pe un adevărat paradis pentru buna sa dispoziție, de aceea trebuie să ne străduim să o amenajăm în așa fel încât acest loc să devină pentru el micul său univers colorat, echipat cu toate obiectele și accesoriile de care are nevoie. În plus, un asemenea spațiu îi poate ajuta și pe părinți să intre în universul copilăriei celui mic.