Paradoxal, perioada de glorie a cocktailurilor a început în vremea prohibiției din Statele Unite, când consumatorii căutau tot felul de soluții pentru a masca gustul de alcool din băuturi „nevinovate”. Acesta era combinat cu diverse sucuri și ingrediente, iar prepararea cocktailurilor a fost ridicată la rang de artă în acea perioadă de tristă amintire.
Ideea combinării băuturilor alcoolice și non-alcoolice apăruse încă dinainte de prohibiție, prin urmare cocktailurile au o istorie mult mai veche.
Din acest motiv ne-am gândit să le dedicăm materialul de față și să te învățăm cum să prepari câteva din cele mai apreciate cocktailuri.
Ingrediente de bază pentru cocktailuri
Regla de bază în prepararea cocktailurilor cere ca acestea să conțină cel puțin o băutură spirtoasă, a cărei tărie este tăiată de diferite sucuri aromate, mai mult sau mai puțin dulci.
De asemenea, aroma cocktailurilor poate fi dată și de licori alcoolice mai slabe precum lichior, vermut și băuturi aperitive, care pot da naștere unor combinații delicioase.
Bucățile de fructe, boabele de cafea sau vanilie, înghețata, fulgii de ciocolată sunt alte ingrediente care pot fi folosite la prepararea cocktailurilor.
Nu in ultimul rând cuburile de gheață sau gheața pisată, sunt alte elemente importante pe lista ingredientelor.
În cele ce urmează, își vom arăta cum se mixează aceste ingrediente pentru obținerea a trei cocktailuri delicioase.
Mojito
Cuba este țara care a dat mai multe cocktailuri celebre, iar Mojito este unul dintre ele. Pentru a-l prepara, ai nevoie de:
- 50 de mililitri de rom alb;
- O jumătate de lime;
- Două lingurițe de zahăr fin;
- 25 de mililitri de apă minerală;
- 10-12 frunze de mentă proaspete;
- Gheață pisată.
Frunzele de mentă se adăugă în pahar împreună cu gheața pisată și se presează ușor pentru a-și elibera aroma. Se stoarce apoi jumătatea de lime în pahar, se adaugă zahărul, romul și apa minerală și se amestecă pentru ca aroma de mentă să se disperseze în băutură.
Dacă îți dorești o băutură cu mai multe arome, poți adăuga, în funcție de preferințe, suc de ananas, de piersici, de căpșune sau de portocale. De asemenea și câteva picături de lichior cremă de cocos, vor da o savoare specială unui mijoto.
Tequila Sunrise
Această băutură originară din Arizona și-a câștigat celebritatea după ce a dat numele unei piese lansate de Eagles, dar și a unui film cu Mel Gibson și Michelle Pfeiffer în rolurile principale.
Ingredientele necesare sunt următoarele:
- 60 de mililitri de tequila;
- 120 de mililitri de suc de portocale;
- 20 de mililitri de sirop grenadine;
- 4-5 cuburi de gheață.
Cuburile de gheață se pun într-un pahar înalt, iar peste ele se toarnă mai întâi tequila, apoi sucul de portocale și la final siropul grenadine. Acesta din urmă trebuie turnat ușor, pe marginea paharului, astfel încât să se scurgă uniform pe fund.
Este important să adaugi ingredientele în ordinea menționată, pentru că doar astfel poți obține poți obține acea culoare în degradé, asemănătoare unui răsărit.
Long Island Ice Tea
Dacă îți dorești un cocktail ceva mai tare, îți recomandăm această rețetă care conține nu mai puțin de patru băuturi spirtoase, plus un lichior și alte câteva ingrediente.
Lista completă include:
- 20 de mililitri de votcă;
- 20 de mililitri de gin;
- 20 de mililitri de rom alb;
- 20 de mililitri de tequila;
- 20 de mililitri de lichior triplu sec;
- 20 de mililitri de Coca-Cola;
- 20 de mililitri de suc de lămâie
- Cuburi de gheață.
Gheața se pune într-un shaker, după care se adaugă toate celelalte ingrediente și se amestecă bine. Apoi, băutura se toarnă într-un pahar înalt, împreună cu gheața și se mai adaugă o felie de lime sau de lămâie.
Cocktailul poate fi adaptat și pentru persoanele care nu agreează băuturile tari, reducând cantitățile de spirtoase și adăugând mai multă Coca-Cola.
Acestea sunt doar câteva dintre cocktailurile cele mai apreciate, pe care te invităm să le încerci și tu, în cazul în care nu ai făcut-o până acum.