Munca la birou are un rol important în crearea unei legături puternice între angajați, ceea ce influențează inovația, comunicarea, productivitatea și bunăstarea. Ideile se dezvoltă mai ușor când angajații discută față în față, iar unele sarcini sunt mai simplu de realizat când personalul își desfășoară activitatea în același loc.
Evoluția tehnologică și numeroasele căi de comunicare existente au permis o distanțare între angajați, mai ales în ultimul an și jumătate, când, din pricina pandemiei de coronavirus, mulți oameni au fost nevoiți să își desfășoare activitatea de acasă. Deși comunicarea se poate realiza indiferent de distanța geografică dintre angajați, uneori pot apărea probleme în transmiterea sau receptarea unui mesaj, când se folosesc mijloace online. De aceea, soluția considerată cea mai eficientă în această perioadă este sistemul de lucru hibrid, care presupune atât lucrul de acasă, cât și la birou.
Munca la birou prezintă numeroase avantaje, iar printre acestea se numără faptul că angajații pot comunica mai ușor între ei și pot „citi“ mai bine emoțiile și stările colegilor. Astfel, problemele se pot rezolva mai ușor, ideile inovatoare se dezvoltă mai rapid, iar atmosfera de la birou este una pozitivă și energică, ceea ce nu poate fi reprodusă de la distanță, printr-un video call, de pildă.
Comunicarea, esențială pentru succesul companiei
Pentru succesul unei afaceri, este esențial ca angajații să stabilească o relație sănătoasă cu managerii. Superiorii sunt cei care oferă direcții și feedback și sunt responsabili de crearea unei legături bune între angajați. De aceea, comunicarea cu șefii trebuie să fie eficientă, iar lucrul la birou contribuie la menținerea unei relații fructuoase. În cazul în care angajații lucrează exclusiv remote, pot apărea probleme de comunicare și astfel egalitatea de șanse dintre angajați poate fi compromisă.
De asemenea, interacțiunea cu colegii poate avea de suferit din cauza distanței, ceea ce duce la realizarea cu dificultate a sarcinilor profesionale, la frustrări și neplăceri. Când unii angajați lucrează doar de acasă, în timp ce alții își desfășoară activitatea de la birou, pot apărea discrepanțe în ceea ce privește interacțiunea cu managerii.
Astfel, cea mai bună soluție pentru a oferi tuturor angajaților o șansă de a se dezvolta și de a se face remarcați este sistemul de lucru hibrid. Pentru că angajații pot fi îngrijorați în legătură cu amenințările de ordin sanitar la care ar fi expuși odată cu reîntoarcerea la birou, având în vedere contextul epidemiologic actual, proprietarii de cladiri, administratorii și angajatorii ar trebui să găsească soluții sustenabile care să le ofere angajaților încrederea că spațiul de lucru unde activează este protejat din punct de vedere sanitar.
Pentru a veni în sprijinul celor care caută soluții concrete pentru a încuraja reîntoarcerea la birou, a fost creat IMMUNE Building Standard™, o certificare pentru clădirile de birouri și nu numai, care conține peste 135 de măsuri sanitare, de inginerie, arhitecturale și operaționale menite să îmbunătățească reziliența spațiilor interioare în fața riscurilor pentru sănătate. Dezvoltarea IMMUNE Building Standard™ are ca scop crearea unor spații ce încurajează productivitatea, unde angajații își pot desfășura, în condiții de siguranță sporită, activitățile zilnice, atât în timpul pandemiei, cât și după aceasta.
Încrederea că pot veni la birou fără să se teamă de riscurile de tip patogen îi ajută pe angajați să creeze legături mai bune cu colegii, să comunice mai bine cu managerii și să nu simtă că rămân în urmă la locul de muncă.
Egalitatea de șanse dintre angajați este foarte importantă pentru ca fiecare persoană să se simtă apreciată la serviciu și pentru a spori productivitatea echipei.