Indiferent de sezonul în care ne aflăm, mereu ne dorim să avem o casă cu o atmosferă perfectă. Însă, atunci când sunt temperaturi extreme afară, descoperim adesea că în interior nu o avem pe cea dorită.
La bloc sau la curte, sentimentul de acasă trebuie să fie unul deplin. Dincolo de lucrurile personale, de cele achiziționate pentru amenajarea casei și prezența celor dragi, pentru a ne simți perfect acasă este nevoie de încă ceva. Mai exact, temperatura din interior trebuie să fie optimă, conform preferințelor tale.
Acum, când sezonul rece se apropie de sfârșit, este un moment potrivit pentru a-ți izola casa. Odată cu creșterea semnificativă a costurilor utilităților din ultimul an, este mai important ca niciodată să închei un bilanț al eficienței energetice actuale a casei tale și să faci tot ce poți pentru a o îmbunătăți. Componentele majore, cum ar fi sistemul de încălzire centrală ori calitatea izolării ușilor și a ferestrelor, sunt primele lucruri la care te gândești atunci când vine vorba despre izolarea casei. Totuși, pe lângă acestea există și modificări mai mici pe care le poți face pentru optimiza inteligent consumul curentului sau a gazelor.
Iată care sunt câteva din lucrurile pe care le poți face pentru a beneficia de o temperatură constantă în casă, evitând astfel cheltuielile inutile:
1. O evaluare profesională
Dincolo de lucrurile pe care le poți vedea cu ochiul liber, pot exista multe alte cauze pentru care casa ta nu poate menține o temperatură constantă. Astfel, pentru a nu investi banii în lucrări inutile sau ineficiente, apelează la serviciile unei firme specializate. În urma evaluării realizate de o persoană autorizată vei ști exact care sunt problemele și cum le vei putea rezolva. Specialistul va ști exact dacă este nevoie să protejezi mai bine casa cu o izolatie termicasau doar să apelezi la câteva trucuri.
2. Verificarea centralei
Deși revizia periodică a centralei termice trebuie realizată la maximum doi ani sau la cerere, în caz de urgență, nu toată lumea se conformează. Cu toate că pot apărea probleme și la modelele noi, dacă știi că centrala ta are deja ani buni de când a fost cumpărată, este posibil să nu mai funcționeze corespunzător. O centrală defectă poate crește simțitor factura de încălzire, deoarece trebuie să lucreze mult mai mult pentru a aduce temperatura dorită constantă în casa ta. Specialiștii recomandă efectuarea întreținerii centralei la fiecare 12 luni (de preferință înainte de sezonul de iarnă), pentru a te asigura că totul funcționează eficient și în siguranță.
3. Updatarea termostatului
Termostatul este cel care realizează comunicarea dintre casă și centrala termică. La fel ca și în cazul centralei, dacă termostatul este defect sau prea vechi, sunt șanse mari ca problemele să fie cauzate de acesta. Prin urmare, ia în calcul și o verificare atentă a funcționării, dar și a optimizării sale. Dacă știi că ai un model peste care au trecut mulți ani, cel mai probabil este momentul să îl înlocuiești cu un dispozitiv actual. Folosirea unui termostat cu temporizator oferă o soluție simplă și rapidă pentru controlul eficient al încălzirii. Mai nou, termostatele moderne pot fi controlate și de pe telefonul mobil. Astfel, te poți asigura că ai în casă temperatura dorită în orice moment, chiar și atunci când ești departe. Unele dintre ele sunt construite pentru a economisi energie, așa că se vor opri automat când ieși din casă. Aceste termostate controlate de aplicație își merită investiția, deoarece vei putea monitoriza cu ușurință cantitatea de energie utilizată și vei economisi bani pe termen lung.
Păstrarea unei temperaturi constante în casă este atât o modalitate de a economisi bani, cât şi un mod bun de a crea un confort sporit. În fond, nicăieri nu trebuie să fie mai bine decât acasă, nu-i aşa?