Atunci când îți amenajezi locuința, unul dintre aspectele principale este alegerea instalațiilor, dar și a elementelor de încălzire. Alegerea caloriferelor influențează în mod direct gradul de confort termic resimțit, dar și estetica unui spațiu. Dacă în trecut doar caloriferele din fontă acopereau aceste nevoi, în prezent există mai multe opțiuni din care poți alege. Facem o trecere în revistă a acestor tipuri de calorifere, adăugând la fiecare în parte lucrurile importante pe care ar trebui să le știi.
Calorifere din oțel
Caloriferele din oțel sunt unele dintre cele mai longevive produse de pe piață și unele dintre cele mai eficiente. Oțelul este un material perfect, care rezistă foarte bine la majoritatea solicitărilor, așadar poți alege calorifere de oțel pentru casa ta, având certitudinea că acestea vor rezista foarte bine în timp.
Un aspect special care ține de caloriferele din oțel este acela că materialul permite realizarea radiatoarelor în diferite configurații, care te pot ajuta să îți amenajezi casa așa cum îți dorești. În plus, caloriferele din oțel pot fi utilizate foarte bine în băi și spații umede, deoarece acestea sunt vopsite și tratate anticoroziv, iar oțelul este un material care prezintă rezistențe foarte bune chiar și din acest punct de vedere.
Calorifere din aluminiu
Avantajul major pe care îl oferă caloriferele din aluminiu este faptul că acestea sunt foarte ușoare. Din acest motiv, ele pot fi ușor de transportat și de montat, fără a necesita să faci eforturi în acest sens.
Caloriferele din aluminiu oferă un bun randament termic și te ajută să economisești, tocmai pentru că încălzesc foarte repede. Practic, spre deosebire de alte tipuri de radiatoare acestea se încălzesc cu mult mai repede, iar temperatura se păstrează foarte bine la interior. Un mic inconvenient este faptul că aceste tipuri de calorifere se răcesc rapid, însă în ipoteza izolării corecte a incintelor, acest lucru poate fi trecut ușor cu vederea.
Caloriferele din aluminiu au și un preț atractiv, care îți permite să economisești, astfel că poți lua în calcul ideea de a-ți amenaja locuința folosind acest tip de radiatoare. În același timp, caloriferele de aluminiu pot fi folosite de asemenea în băi și spații umede, deoarece sunt tratate și protejate anticoroziv.
Calorifere din fontă
Aceste tipuri de calorifere sunt cele mai cunoscute tocmai pentru că ele au fost folosite la scară largă de-a lungul timpului. Aceste tipuri de calorifere rămân avantajoase din punct de vedere al randamentului termic, însă acestea sunt mari, greoaie și nu au forme care să îți permită o amenajare deosebită a locuinței. Practic acestea sunt destul de greu de curățat, de transportat și montat, iar de aici apar destul de multe probleme în ceea ce privește utilizarea.
Desigur, din punct de vedere al randamentului termic fonta este un material excelent, însă nu putem vorbi despre o eficiență ridicată, așa cum se întâmplă în cazul celorlalte tipuri de calorifere. În plus, caloriferele din fontă sunt scumpe și nu își justifică investiția, mai ales în contextul în care din ce în ce mai multe persoane optează pentru calorifere din oțel.
La o privire de ansamblu, vedem că există opțiuni de calorifere care să poată fi utilizate cu succes. Dacă alegi să îți amenajezi o baie, atunci poți să vezi aici elemente de mobilier care pot pune foarte bine în valoare camera, alături de caloriferele din oțel sau aluminiu. De asemenea, poți găsi și o multitudine de accesorii, care să te ajute să te bucuri cât mai mult de investiția făcută în radiatoarele dorite, lucru care se va traduce prin economii financiare și printr-un randament termic ridicat în lunile răcoroase.