Constituit acum 30 de ani, cu scopul alăturării la Europa de vest a țărilor Europei centrale tocmai ieșite de sub regimuri comuniste, grupul de la Vișegrad – un club, azi, de așa-numiți „refuznici”, își revendică suveranitatea și chiar refuză să urmeze deciziile luate la nivel european. Analiști de la ziarul „Les Echos” constată însă că acest grup (V4) a câștigat în legitimitate, o dovadă în acest sens fiind vizita a însuși președintelui Consiliului European, Charles Michel, la reuniunea recentă de la Cracovia prilejuită de a 30-a aniversare a grupului. La finele reuniunii, miercurea trecută, în fața presei au apărut – în fotografie de familie – toți liderii țărilor grupului (Polonia, Slovacia,Ungaria, Cehia), avându-l în mijlocul lor pe liderul european Charles Michel.
„Lăsați vaccinurile în afara politicii”
La întâlnirea liderilor grupului V4 cu presa, la finele întâlnirii de la Cracovia, Viktor Orban s-a adresat direct președintelui Consiliului Europei: „Trebuie să lăsați vaccinurile în afara politiicii. Nu există vaccinuri pentru Est și vaccinuri pentru Vest!”. În intervenții de susținere s-au lansat, de asemenea, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, și cel al Cehiei, Andrej Babis. Aceștia au criticat lentoarea livrărilor de veccinuri în Europa, dar nu au mers până la declarația lui Viktor Orban în care anunță că nu va mai ține cont de aprobări din partea Europei pentru a comanda vaccinurile rus, SputnikV, și cel chinez, Sinopharm.
Cum stau lucrurile în grupul de la Vișegrad
Nu sunt întodeauna uniți – fiecare membru afișând strategii diferite în lupta contra pandemiei – dar sunt conștienți de faptul că sunt deja luați în seamă în cadrul Uniunii Europene.Nu poate fi trecută cu vederea venirea în mod special la Cracovia a lui Charles Michel la împlinirea a 30 ani de existență a V4.
Cu câteva zile înaintea reuniunii de la Cracovia, relatează din surse informate „Les Echos”, premierul Poloniei a celebrat, într-un cadru solemn, la Varșovia, cei 30 ani de existență a grupului. În declarația făcută cu acel prilej, Mateusz Morawiecki a spus jurnaliștilor că V4 a conferit membrilor săi – Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia – „o poziție de negociere mai puternică” în sânul Europei, a devenit „avocatul intereselor regiunii respective”. În acest context, a fost menționată poziția grupului în chestiunile bugetare europene, pledoria lui în favoarea extinderii UE la țările din Balcanii de vest sau accentul pe care l-a pus pe importanţa strategică a țărilor V4 în alianța atlantică.
Modificarea „ambițiilor” inițiale ale grupului de la Vișegrad
Analistul de la „Les Echos” spune că problema care se pune acum „este de natură politică”, această alianță pierzând din vedere ambițiile de la începutul existenței sale. În 1991, ieșite de sub regimurile comuniste, țările Europei centrale se întrajutorau în eforturile de a fi primite în comunitatea europeană occidentală. Integrarea europeană era atunci salvarea lor, iar valorile democratice idealul lor. Astăzi, lucrurile aproape s-au inversat, țările V4 au creat un front al „refuznicilor”, care se opun integrării europene și chiar pun sub semnul întrebării ideologia care cimentează Uniunea Europeană. Acest club, mai relevă „Les Echos”, s-a reactivat începând din 2015, opunându-se „radical” politicii de azil a UE. Mai nou, manifestă o „neîncredere cronică” față de integrarea europeană și refuză ingerințele Comisiei de la Bruxelles, inclusiv când este vorba de represalii financiare sau încălcări ale statului de drept. Aceste țări, reamintește analistul ziarului citat, au interpretat Brexitul nu ca o oportunitate pentru Europa, ci ca „un semnal că trebuie repatriate unele puteri la statele membre ale Uniunii”.
Referitor la atitudinea ce trebuie avută față de astfel de țări cu „sensibilități suveraniste”, Yves Bertocini, președintele Mișcării Européene-France, avertizează: „Dacă le sfidezi prea mult, pot deveni releuri la interese exterioare Europei”, fiind vorba „de Rusia, China și chiar Statele Unite”.